Riverside

Riverside

Review door Tijmen

👥 1-6 (10+) ⚙️ Roll & Write⏳20 minuten

Het Noorderlicht zien is een van mijn diepst gekoesterde wensen die helaas nog wel even op mijn ‘Bucketlist’ zal blijven staan. Gelukkig heb ik nu wel de roll & write Riverside.
In dit spel ga je als gids op een cruiseschip met toeristen verschillende excursies doen zoals ijsvissen en een heuse ijsberensafari. En heel misschien, terwijl we aan boord zijn, zien we het prachtige Aerolis Borealis.

Het cruiseschip die over het speelveld beweegt

Kort speloverzicht
In Riverside speelt iedereen tegelijk en maakt iedereen gebruik van dezelfde dobbelstenen. We hebben het hier namelijk over een Roll & Write zoals bijvoorbeeld Keer op Keer, Clever  en mijn persoonlijke favoriet: Rajas of the Ganges. Net zoals in die spellen krijgt elke speler een (dubbelzijdig) scoreblad. De toevoeging die Riverside doet zijn de zogenaamde riviertegels. Voordat het potje begint worden deze in willekeurige volgorde geplaatst en ze vormen de rivier waarover de spelers gaan varen.

Nu is het tijd om de mooie dobbelstenen te laten rollen en van laag naar hoog op volgorde te leggen. De dobbelsteen die in het midden ligt is leidend want die bepaalt het aantal stappen dat de boot zich gaat verplaatsen en welke dobbelstenen deze ronde kunnen worden gebruikt.  Nadat het cruiseschip is verplaatst breekt de volgende fase aan en kiezen de spelers één van de beschikbare dobbelstenen. Er zijn in totaal 5 kleuren en elk ervan correspondeert met één van de rondvaartboten die op jouw scoreblad staan weergegeven. Als gids probeer je zoveel mogelijk zitjes in de boot te verkopen en dit doe je door het afkruizen van stoeltjes gelijk aan het aantal ogen van de gekozen dobbelsteen.  Maak je een rij af dan ontvang je een bonus en mag stoelen afkruizen in andere rondvaartboten. Als je dit slim doet kunnen er fijne kettingreacties ontstaan. De laatste fase in een ronde is het maken van een excursie. Op elk van de riviertegels staat een aanlegsteiger afgebeeld met  daarop 1 of 2 van 5 excursies. Je kiest een aanlegsteiger en de punten die je hier scoort bepalen voor het grootste deel je eindscore. Nu is het tijd om de dobbelstenen opnieuw te werpen en de nieuwe ronde te starten. Het spel eindigt als het cruiseschip zijn eindbestemming bereikt en de gids die de meeste punten heeft gescoord wint. 

Het scoreblad met de rondvaartboten
Het speelveld wordt gevormd door de riviertegels. ook zie je hier een aanlegsteiger

Onze mening
Riverside doet eigenlijk precies wat ik van een Roll & Write verwacht: Een korte opzettijd, vlotte gameplay en heldere regels. Qua moeilijkheid is het een stapje uitdagender dan Keer op Keer en kun je het vooral goed spiegelen aan Clever. Net zoals in het laatstgenoemde spel krijg je fijne stootjes van geluk wanneer je een bonus behaalt en een kettingreactie in gang zet. Heel positief is ook dat iedereen tegelijk speelt, dezelfde dobbelstenen kan kiezen (in tegenstelling tot Clever) en tegelijk acties uitvoerd. Het zorgt er trouwens niet voor dat iedereen precies hetzelfde doet want daarvoor zijn er teveel keuzes. Omdat het speelveld wordt opgebouwd met het willekeurig plaatsen van de riviertegels is elk spel anders en is er ook geen dominante tactiek. Je hebt daarom zeker een aantal potjes nodig om het spel in je vingers te krijgen zodat je hoge scores kan halen.

Uiteindelijk draait Riverside om het maken van keuzes.  Iedere beurt kies je of een dobbelsteen of een aanlegsteiger en moet je uitvogelen wat jouw op dat moment het optimale resultaat geeft. Het maakt het spel uitdagend zoder dat het ingewikkeld wordt. Roll & Write spellen zijn er in overvloed maar de balans moet goed zijn. Het moet niet te simpel zijn maar ook zeker geen expertspel op papier worden.  Riverside ligt in die schaal precies waterpas. Het is een uitstekend spel in het genre.  

Reviewexemplaar

De prachtige noorderlicht dobbelsteen