Angry Raccoons

Angry Raccoons

Review door Tijmen

👥 2-5 (10+) ⚙️ Dobbelen, take-that⏳60 minuten

In het diepe zuiden van de Verenigde staten begint de strijd tussen de Hillbillies. Allemaal willen ze zich laten kronen tot de nieuwe koning van het trailerpark. Kruip in de huid van dit trailer trash en tem wasberen om de strijd aan te gaan met je tegenspelers. Angry Raccoons is een dobbelspel voor 2-5 spelers waar interactie en geluk centraal staan.

Blauwe drankkaarten en rode kaarten met de wasberen
De drankkaarten hebben allerlei verschillende eigenschappen

Kort speloverzicht
Elke speler krijgt een groene kaart met daarop de Hillbilly die je vertegenwoordigt. Dit zijn de unieke karakters met elk hun eigen kracht en zij hebben namen als Billy Bob en Billy Ray. Doel van het spel is om Raccoons (wasberen) te temmen die je later gebruikt om te strijden met je tegenstanders en als laatste speler over te blijven. Buiten de groene karakterkaarten heb je blauwe ‘drankkaarten’  en rode ‘raccoonkaarten’.

Het ‘temmen’ is de eerste fase van het spel en hierbij probeer je de wasberen te verzamelen. In je beurt mag je 1 van 3 acties doen: Draai een raccoonkaart en probeer deze te temmen, Pak 2 drankkaarten of ga gokken. Ga je voor de raccoonkaart en wordt er een wasbeer gedraaid dan probeer je deze te temmen. Dit betekent dat hij zich bij jou aansluit. Je gaat nu een ‘best of 3’ dobbelen waarbij een willekeurige andere speler de nu nog wilde wasbeer vertegenwoordigd. Gooi je twee keer het hoogste dan maak je de wasbeer tam en komt hij voor je liggen. Tijdens het temmen kan je gebruikmaken van je Hillbilly en je drankkaarten om de dobbelresultaten te beïnvloeden. Is de stapel raccoonkaarten leeg dan breekt de ‘gevechtsfase’ aan. In deze tweede helft van het spel zet jij 1 of meerdere raccoons in en kies je een tegenstander om tegen te strijden. Tijdens de gevechten mogen beide spelers gebruik maken van de eigenschappen van de geselecteerde wasberen en wordt er wederom een best of 3 uitgevochten. De verliezer moet zijn wasbeer afleggen en is dit je laatste dan lig je uit het spel. De nieuwe koning van het trailerpark is de speler die als laatste nog wasberen heeft.

Kies je ervoor om te gokken dan vind je hier welke actie je mag doen op basis van je dobbelworp
In de gevechtsfase gebruik je de eigenschappen van je wasberen

Onze mening
Angry raccoons heeft kaarten van prima kwaliteit en is eco-friendly geproduceerd. Het aantal spelregels is beperkt en duidelijk en dit zorgt ervoor dat je snel aan de slag kan. Dobbelstenen staan centraal en daardoor ligt de geluksfactor erg hoog. Het maakt de drankkaarten belangrijk en tevens 1 van de leukste onderdelen van het spel. Deze handkaarten hebben allerlei verschillende eigenschappen om het spel te beïnvloeden. Denk hierbij aan acties zoals het verlagen of verhogen van de dobbelworp of het in het geheel opnieuw starten van een battle. Erg geinig is dat je ook drankkaarten kan spelen in een gevecht waarbij jij zelf niet betrokken bent en het tegen elkaar opboksen met drankkaarten die op elkaar reageren.

Minder sterk vinden we dat de krachten van de Hillbillies wat uit balans leken tijdens onze potjes. Een gevecht met 2 rondes verlengen is namelijk veel minder krachtig dan dat je dobbelwaardes 2 & 3 mag omdraaien  naar 4 & 5 omdat je dan vrijwel altijd minimaal een 4 dobbelt. Ook het aspect dat je geëlimineerd kunt worden vinden wij minder. Zeker omdat het spel met een uur een behoorlijke speelduur heeft en je zomaar tien minuten kan gaan toekijken. 

  • Koop Angry Raccoons als je een luchtig en makkelijk te begrijpen spel zoekt met veel interactie en voldoende hilarische momenten
  • Vermijd Angry Raccoons als je geen fan bent van spellen waar de geluksfactor een hele hoge rol speelt.

Reviewexemplaar

Een aantal van de Hillbillies

 

 

Check ook deze spellen: