Star Wars: The Deckbuilding Game

Star Wars: The Deckbuilding Game

Review door Tijmen

👥 2 (12+) ⚙️ Deckbuilding⏳30-60 minuten

A long time ago in a galaxy far far away vochten rebellen een bittere strijd tegen het keizerrijk. Star Wars is en blijft een van de bekendste franchises ooit en is met tegenwoordig verschillende tv-series levendiger dan ooit. Nieuw op de markt is dit deckbuilding spel over alle bekende helden en planeten. 

De hand van een speler die de Empire vertegenwoordigd
Speelgebied van een speler

Kort speloverzicht
In een deckbuilding spel ga je een zo sterk mogelijk deck bouwen. Een deck is de stapel speelkaarten die jij tot je beschikking hebt. De kaarten die je aan het begin hebt zijn zwak maar door betere kaarten te kopen worden je acties steeds sterker. Star wars The Deckbuilding game is dit mechanisme in z’n puurste vorm

Beide spelers starten het spel met 10 kaarten als een gesloten stapel (het deck) en voor zich ligt hun thuisplaneet. Het eerste dat je nu doet is 5 kaarten kaarten van je deck op handen nemen. De eerste speler begint met het spelen van kaarten in willekeurige volgorde. Kaarten kunnen Geld, aanvalskracht, ‘force’-kracht of een combinatie van deze 3 opleveren. Krijg je geld dan pak je gele blokjes en deze leg je voor je neer. Hiermee kun je betere kaarten kopen uit de rij open kaarten die tussen de spelers in ligt. Het leuke hieraan is dat dit neutrale kaarten kunnen zijn zijn, maar ook kaarten die bij de rebellen of the empire horen. Afhankelijk bij welk team ze horen worden ze richting die speler gelegd.  Koop je een sterkere kaart dan leg je hem op je aflegstapel. Speelde je een kaart die aanvalskracht opleverde dan mag jij je tegenstander schade toe doen. Dit doe je door paarse blokjes op zijn verdedigingsschepen of planeten te leggen. Liggen er op een planeet evenveel paarse blokjes als zijn verdedigingskracht dan is die planeet vernietigd. Met force-kracht kunnen bepaalde karakters sterkere acties uitvoeren. Een beurt eindig je door gespeelde kaarten op je aflegstapel te leggen en 5 handkaarten te nemen van je deck. Weet je 3 planeten van je tegenstander te vernietigen dan win jij het spel.

Als Vader de force in zijn voordeel kan gebruiken is hij zeer krachtig
Endor heeft 3 schade van de maximale 16 opgelopen

Onze mening
Om dit spel te spelen heb je geen enkele kennis van Star Wars nodig. Het maakt wel een heel sterk thema en daardoor voelt alles erg logisch. Star Wars the Deckbuilding game is een duel spel voor 2 spelers met tal van originele elementen. De rij kaarten die de markt vormt en waaruit spelers kaarten kunnen kopen wordt behoorlijk vaak ververst. Heel aardig is dat je hier kaarten kan ‘bounty hunten’. Dit is met aanvalskracht kaarten uitschakelen die je tegenstander zou willen kopen. Je voorkomt hiermee dat zijn/haar deck versterkt wordt en pakt zelf nog een leuk voordeel. Ook vinden wij het interessant dat je een stapel van 10 planeetkaarten hebt. Als je tegenstander in zijn beurt een planeet vernietigd mag je aan het begin van jouw beurt een nieuwe kiezen. Al deze planeten bieden een uniek voordeel dus hier vallen belangrijke keuzes te maken. De gameplay van het spel is vloeiend en alle kaarteigenschappen zijn heel helder beschreven. De stapel met kaarten die je kan aanschaffen voor je deck is flink en een waar feest der herkenning voor de Star Wars fan. Wij vinden het gewoon vet om met de bekende karakters te kunnen spelen. Omdat je ze lang niet elk spel tegenkomt maakt het ook dat de herspeelbaarheid enorm is. Zeker in combinatie de sterke gameplay en relatief beperkte speelduur. 

Star wars The Deckbuilding Game is een aanrader voor liefhebbers van deckbuilding en een must voor Star Wars fans. 

Reviewexemplaar

Veel bekende en minder bekende helden vind je in het spel

 

Who shot first?