Century – De specerijenroute

Century – De specerijenroute

Review door Willeke van de @wil.speelt.een.spelletje

2-5 spelers ~ 35 minuten ~ 8+ jaar

Uitgegeven door @asmodeenl

Century; de Specerijenroute is het eerste spel van de Century-trilogie, waarbij het de bedoeling is dat jij je karavaan via Oosterse landen naar de Middellandse zee leidt, om op zoek te gaan naar rijkdom en geluk!

Door middel van deckbuilding ga je er tijdens het spel voor zorgen dat jouw handel in specerijen steeds effectiever wordt, waardoor je de hoogste puntenkaarten (oranje) en munten weet binnen te slepen. De handelaar die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Het militaire spoor. Het schild is zelf geschilderd

Century wordt gespeeld in verschillende rondes waarbij elke speler steeds 1 actie uit kan voeren;
🔸Spelen; je speelt een kaart uit je hand
🔸Kopen; je koopt een handelskaart (paars)
🔸Rusten; je neemt al je eerder gespeelde kaarten terug op je hand
🔸Inwisselen; Je wisselt blokjes in voor een puntenkaart

De blokjes staan voor kruiden; kurkuma (geel), saffraan (rood), kardemom (groen) en kaneel (bruin), waarvan kurkuma de laagste waarde heeft en kaneel de hoogste. Door het het spelen van handelskaarten krijg je de mogelijkheid om de kruiden in te wisselen voor een hogere of lagere waarde, om op die manier de opdracht op de puntenkaart te volbrengen. Lukt het je om een puntenkaart te volbrengen waar een muntje bij ligt, dan mag je 1 munt pakken. Een gouden munt brengt bij de puntentelling 3 punten op en een zilveren munt 1.


Willekes mening
Century; de Specerijenroute is geen ingewikkeld spel en is dan ook prima te spelen als gateway game. Het spel is snel opgezet en de regels zijn ook snel duidelijk. Het is een leuke uitdaging om de juiste kaarten te pakken te krijgen om zo tot een sterk deck te komen. Met meer spelers is deze uitdaging groter dan bij 2, maar ook met 2 is het prima te spelen! Het thema is verwerkt in prachtig artwork en in het verhandelen van de specerijen. Jammer genoeg blijven het gewoon blokjes en denk ik in de kleur in plaats van de soorten kruiden. Dit had wat mij betreft sterker gekund.
Al met al is het een leuke deckbuilder die tussendoor of met starters gespeeld kan worden!