Medical Mysteries: New York review

Medical Mysteries: New York review

Review door Tijmen

👥 1-4 (14+) ⚙️ Cooperatief, Mysterie⏳60 minuten 

Altijd al de hoofdrol willen spelen in een ziekenhuisserie? In het eerste deel van Medical Mysteries ga je alleen of in een team samenwerken om ervoor te zorgen dat patiënten de nacht overleven.

 

Medical Mysteries New York Patientenvelop

Kort speloverzicht
De doos bevat 4 enveloppen met daarin 4 patiënten die je moet genezen. Het zijn verschillende medische gevallen die je moet oplossen, en elk duurt ongeveer 60 minuten. Elke envelop bevat een patiëntdossier en een intakegesprek waarin je leest over hun klachten, medische voorgeschiedenis, en eventuele allergieën. Dit is het eerste stukje informatie in de medische puzzel die je gaat oplossen.

Aan de hand van de zogenaamde ‘Statuskaart’ kun je verschillende acties en ingrepen kiezen. Je kunt er ook voor kiezen de patiënt eerst wat extra vragen te stellen. Elke actie heeft een reactie in de vorm van een 3-letterige code. Deze code zoek je op in het ‘Resultaatcodeboekje’, waar je doorgaans het nummer van de verhaalkaart vindt die je moet nemen en lezen. Dit is hoe het spel het verhaal vooruitbrengt en nieuwe inzichten geeft. Maak je de juiste keuzes, dan krijg je uiteindelijk een verhaalkaart waarop staat: “Gefeliciteerd, dankzij jou heeft de patiënt de nacht overleefd.” Nu moet je alleen nog zorgen voor een goede overdracht. Je noteert de symptomen van je patiënt en hoe je deze hebt behandeld, en voor de goede nazorg geef je ook nog een aanbeveling. Maak je echter de verkeerde keuzes, dan kan de patiënt ook… sterven!

Medical Mysteries New York componenten

Medical Mysteries New York oplossingen

Onze mening
Medical Mysteries wordt uitgegeven door Identity Games, die bekendstaan om hun escaperoomspellen met een enorm stressvolle aftelklok. Dat brengt me direct bij het eerste wat ik erg waardeerde aan deze uitgave: er is geen klok, maar een formulier waarop je je acties noteert. Elke actie staat voor 40 minuten van je dienst en in totaal heb je er 9. Dat lijkt weinig, maar is het niet, want voordat je een actie uitvoert, ben je zeker even bezig met uitzoeken en overleggen. De doos van Medical Mysteries bevat namelijk ook allerlei flyers met informatie over verschillende ingrepen, medicijnen, aandoeningen, enzovoort. Hier lees je het effect van bijvoorbeeld een medicijn, maar ook eventuele risico’s. Deze kennis gebruik je om met elkaar te overleggen, waarbij je natuurlijk rekening houdt met eventuele allergieën. Alles dus op je eigen tempo, zonder een tikkende klok.

De 4 cases lopen zeer uiteen en de 4 patiënten hebben compleet verschillende symptomen. Wij vonden het moeilijkheidsniveau heel goed te behappen, wat maakt dat je je na 60 minuten lekker slim voelt. De bijgevoegde tutorial, die je bij de hand neemt in hoe het spel gespeeld moet worden, is veel fijner dan een regelboek doorlezen. Wij speelden Medical Mysteries met 2 personen. Volgens de doos is het geschikt voor 1-4 spelers. Voor een leuke taakverdeling twijfelen we over het hoogste spelersaantal.

Niets uit de doos maak je kapot. Je schrijft alleen op de patiëntendossiers, maar hiervoor kun je nieuwe versies downloaden van de website van de uitgever. Het spel kan dus doorgegeven worden.

Enige kritische noot die wij hebben is dat het puntensysteem nog wat vragen oproept. Je scoort een bepaald aantal punten voor het resultaat van je behandelingen en het advies dat je schrijft. Er is alleen geen overzicht toegevoegd waaraan je kunt meten hoe goed je het er vanaf hebt gebracht.

-Koop Medical Mysteries: New York als je zoekt naar escaperoom/ mysteriespel die je in je eigen tempo kan spelen

– Vermijd Medical Mysteries: New York als je niet houdt van het uitpluizen van verschillende documenten om bepaalde vraagstukken op te lossen

Reviewexemplaar

 

Medical Mysteries speldoos