Woodcraft

Woodcraft

Review door Tijmen

👥 1-4 (12+) ⚙️ Contracten, dobbelsteen manipulatie⏳120 minuten 

In het bos runnen jij en je tegenspelers concurrerende houtbewerkingsbedrijven. Iedereen gaat voor de meest efficiënte bedrijfsvoering waarbij de mooiste producten worden gefabriceerd. Groei bomen, zaag en lijm dobbelstenen en word de koning van het bos.

 

Het fameuze zaagblad met daarop de actietegels die je kan kiezen

Kort speloverzicht
Elke speler begint het spel met zijn eigen, bijna lege, workshop. Dit is jouw eigen fabriekje waar je op contractbasis van hout allerlei producten gaat maken. Daarnaast liggen op tafel het grote zaagblad met daarop de acties die je kan kiezen en 2 tableaus met verschillende tracks om progressie op te boeken. Alles in Woodcraft draait om de dobbelstenen. Deze komen in 3 kleuren en stellen de verschillende houtsoorten voor.

Als het spel is opgezet en iedereen zijn eerste werknemer heeft ingehuurd begint het spel met de startspeler. Hij kiest als eerste een actie van het zaagblad en voert deze uit. Acties lopen uiteen van het kopen van hout (een of meer van de vele dobbelstenen), personeel inhuren tot het planten van nieuwe bomen. Al deze acties voer je uit om contracten te vervullen. Contracten zijn opdrachtkaarten die aangeven welke dobbelstenen, in welke kleur met welk aantal ogen nodig zijn om een product te maken. Om de juiste te dobbelstenen  te krijgen heb jij als handige houtbewerken natuurlijk voldoende trucjes ter beschikking. Zo kan je dobbelstenen doormidden zagen om bijvoorbeeld van een ‘5’ een ‘2’ en een ‘3’ te maken. Kom je een oog tekort? Geen probleem, pak je lijmtafel erbij en plak er een stukje aan. Je mag de waarde van je dobbelsteen nu verhogen. Om dit allemaal uit te voeren heb je echter wel het juiste gereedschap nodig. Vergeet dus vooral niet de actie uit te voeren waarbij jij je workshop mag upgraden.

Een potje Woodcraft eindigt na 14 rondes. Een ronde is klaar als elke speler 1 actie van het zaagblad heeft gekozen en deze volledig heeft uitgevoerd.

 

De doos komt met een hoop dobbelstenen. Het is je belangrijkste grondstof
Iedere speler begint met een workshop die je in de loop van het spel kan verbeteren

Onze mening
Het korte speloverzicht hierboven is heel beknopt en geeft nog niet eens voor een klein deel weer hoeveel materialen er op je speeltafel liggen en met welke vele je zaken je rekening moet houden. De doos van het spel is daarom wat ons betreft een beetje verraderlijk. Laat je niet misleiden door de liefelijke uitstraling van dit boswezen en de zachte kleuren op de cover. Woodcraft is namelijk echt een pittig spel die als doelgroep ervaren bordspelspelers heeft. 

Ondanks dat dit spel een hogere moeilijkheidsgraad heeft voelt alles voor ons wel volkomen logisch. Het aantal verschillende acties dat je kan kiezen is behapbaar en de uitdaging zit vooral in het kiezen van de actie die jouw op dat moment het meeste oplevert. Dit wordt vooral veroorzaakt door het zaagblad. Dit blad bestaat uit 4 kwadranten en als jij een actie kiest pak je de actietegel op en leg je hem in het volgende kwadrant. Op bepaalde momenten in het spel zal het zaagblad gaan draaien waardoor in een kwadrant bonussen zichtbaar worden. Deze bonussen ontvang je bovenop je actie. Het kan dan interessant zijn om niet perse de beste actie, maar wel de beste bonus te kiezen. Het effect hiervan is wel dat je eigenlijk pas echt over je beurt kan nadenken als je aan de beurt bent.

Wij vinden Woodcraft een heerlijk spel. Het verzamelen van je dobbelstenen en deze manipuleren naar het juiste aantal ogen om een contract te vervullen geeft dat fijne EUREKA gevoel. Wel kunnen beurten, helemaal richting het einde, wat lang duren vanwege het afwegen van alle opties om het beste resultaat eruit te slepen.  Waar we een beetje over willen zeuren zijn de grondstoffen. Deze zijn in onze ogen wat saai en niet van het hoge niveau van de rest van de componenten. Ook het opzetten van het spel is niet bepaald een feest omdat  alle losse onderdelen opgeborgen worden in plastic zakjes. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat dit het spel nog enigszins betaalbaar houdt, maar hey, we zullen wat zeuren. 

De punten van kritiek zijn absoluut geen spelbreker. Woodcraft heeft zich bij ons direct bewezen en gelijk zn plek geclaimd in de vaste  roulatie van spellen die we regelmatig spelen. Wij geven hem daarom een hele warme aanbeveling. 

  • Koop Woodcraft als je houdt van spellen waarbij je continu zoekt naar het optimale resultaat en het beinvloeden van dobbelstenen
  • Vermijd Woodcraft als jij meer plezier haalt uit spellen met snelle beurten waarbij je niet elke zet volledig hoeft door te denken

Reviewexemplaar

Medewerkers geven je verschillende voordelen