Wingspan Azie

Wingspan Azie

Review door Tijmen

👥 1-2 (10+) ⚙️ Hand management, engine building⏳60 minuten 

Wingspans populariteit is immens en voorlopig lijkt niets dit spel af te remmen. Na de vogels uit Oceanië werd er een kleine trek gedaan naar Azië voor deze derde uitbreiding. Wij hebben ons even goed aan de speeltafel genesteld om een mening te vormen over al het nieuws dat je krijgt in deze roze doos.

 

Het duetbord

Kort speloverzicht
Normaal gesproken ga ik er bij reviews voor uitbreidingen vanuit dat je bekend bent met het basisspel. Echter heeft Wingspan Azië als unique-selling point dat hij standalone gespeeld kan worden door 2 spelers. Dit wil zoveel zeggen als dat je het basisspel niet perse nodig hebt. Toch ga ik niet verder uitleggen hoe Wingspan in de basis werkt. In mijn eindoordeel kom ik hier wel op terug dus lees zeker verder.

Azië legt dus de focus op het 2-speler spel. Sterker nog, de gloednieuwe Duet-modus werd ontwikkeld en hier schreven we al eerder uitgebreid over. Verder krijg je nieuwe (bordeauxrode) eieren, 90 nieuw vogels en uitleg om het spel met 6/7 personen te spelen. Vanzelfsprekend kan je alle nieuwe Aziatische vogels ook gewoon door de stapel vogelkaarten schudden die je al had. O ja, je krijgt natuurlijk ook 2 spelersborden. Dit keer dubbelzijdig en dat is slim want je kan daardoor kiezen of je met, of zonder nectar wil spelen.

De Aziatische vogels hebben interessante eigenschappen die vooral interactie tussen spelers bevorderen. Zo kan je bijvoorbeeld de bruine eigenschappen van vogels bij je buurman/vrouw kopiëren of een vogel helemaal naar het tableau van een aangrenzende speler laten vliegen. Interessant zijn ook de vogels waarbij jij je geluk kan beproeven. Zo laat de Oehoe je tot 3 kaarten trekken. Blijf je met de getrokken vogelkaarten daarbij opgeteld onder de 110cm dan mag je ze onder deze roofvogel wegstoppen.

 

Onze mening

Wingspan Azië is voor ons in bijna alles een zeer geslaagde uitbreiding gebleken. Bijna, want laten we eens met het zuur beginnen. De ‘Flockmode’ waarbij je tot 7 spelers kan spelen vinden wij een overbodige toevoeging. Wanneer wij met dit spelersaantal zijn spelen we liever iets anders. Dit vinden wij een misser voor een uitbreiding die toch al aan de prijzige kant is.

Gelukkig kunnen we al snel over naar het zoet, of in Wingspan jargon, nectar. Over de Duet-modus zijn we sinds de vorige review alleen maar enthousiaster geraakt. De weinige componenten die je hiervoor krijgt maken al dat een Wingspan-fanaat deze uitbreiding niet kan missen wanneer hij vooral met 2 spelers speelt.

De vogels zijn voor ons een schot in de roos. Ik durf mezelf een bovengemiddelde speler te noemen en dat is deels omdat ik weet welke vogels goed genoeg zijn om te spelen. Tot nu toe hebben wij Azië nog niet door de grote zwerm vogelkaarten geschud omdat de nieuwe vogels te leuk zijn om mee te spelen. Daarbij is in het grotere geheel vrijwel elke nieuwe vogel goed genoeg. Dan wel vanwege het aantal directe punten, dan wel vanwege zijn eigenschappen. Het komt vooral omdat de makers meer lef hebben durven nemen. De roofvogels zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze lieten je eerder enkel de dobbelstenen buiten het vogelhuisje rollen voor een muis. Nu mag je alle dobbelstenen opnieuw gooien en vaak voor 2 voedselsoorten. Bijkomend voordeel is gelijk dat het vogelhuisje vaker ververst raakt.

  • Koop Wingspan Azië als jij al dol was op dit vogelspel, vooral met 2 spelers speelt en toe bent aan nieuwe verfrissende vogeleigenschappen.
  • Vermijd Wingspan Azië als je nog niet (echt) bekend bent met het spel. De speciale eigenschappen van veel vogels zijn erg leuk, maar ook een behoorlijk stuk complexer dan de vogels uit het basisspel. 

Reviewexemplaar