WATERGATE

WATERGATE

Review door Tijmen

👥 1-6 (14+) ⚙️ Hand management, take-that⏳ 30-60 minuten

Het Watergateschandaal is een enorm bekende politieke gebeurtenis. Dankzij geweldig journalistiek werk werden de duistere handelingen van president Nixon en consorten blootgelegd. Vanwege dit schandaal moest hij aftreden en tot op de dag van vandaag is hij de enige POTUS die dat is overkomen. In het bordspel Watergate gaan 2 spelers de geschiedenis naspelen.

De termijnkaart van Nixon en zijn handkaarten

Kort speloverzicht
In Watergate neemt 1 speler de rol op zich van president Nixon en de ander is de journalist die hem ten val wil brengen. De journalist ziet het bord van de goede kant en Nixon ziet het op kop. Het spel wordt gespeeld in rondes die uit 3 fases bestaan. In de eerste fase wordt er gestreden om bewijstukken, termijnfiches en een initiatiefsteen. Het is een touwtrek wedstrijd om zoveel mogelijk van deze onderdelen aan jouw zijde te krijgen. Je speelt in deze fase om de beurt een actiekaart die je op 2 manieren kan inzetten. Elke kaart heeft een unieke actie of laat een van de informanten de kant van Nixon of de journalist kiezen. Zet je de kaart echter in om het getal te gebruiken dat in de linkerbovenhoek staat dan mag je de bewijsfiches verplaatsen. Heeft niemand meer kaarten in handen dan krijgt elke speler dat wat aan zijn kant van het spoor ligt.

Het touwtrekspoor. Positie ‘0’ is de startpositie van alle onderdelen

De tweede fase begint en de speler met het initiatief mag nu als eerste de door hem gewonnen bewijsstukken op het speelbord gaan plaatsen. Wil de journalist winnen dan moet hij 2 informanten zien te verbinden via deze bewijstukken aan Nixon. Uiteraard wil Nixon dit voorkomen en hij gebruikt daarom de andere zijde van de bewijstukken, de onleesbaar gemaakte kant, om zo het spoor van de journalist te blokkeren. Wil de president winnen moet hij zijn termijn uit zien te zitten. Dit lukt als hij vijf keer de rode termijnsteen weet te winnen. De derde en laatste fase is een administratieve fase waarin een nieuwe ronde wordt voorbereid. Het spel heeft geen vast aantal rondes maar eindigt direct zodra een van de spelers aan zijn overwinningsvoorwaarden heeft voldaan.

Het speelbord is een prikbord waar de journalist zijn onderzoek bijhoudt

Onze mening
Het was aan het begin even aftasten maar toen we ons eerste spel hadden gespeeld waren we los. Wat een ontzettend lekker duel spel is dit! Continu ben je strategische keuzes aan het maken en een fout kan al fataal zijn. Elke kaart die je speelt is belangrijk en hetzelfde geldt voor de volgorde waarop je ze speelt. Probeer je de informant aan jouw zijde te krijgen of ga je toch voor die termijnsteen. De witte initiatiefsteen geeft je in de volgende ronde een extra handkaart maar dit betekent wel dat de tegenstander een extra bewijsstuk in bezit krijgt. Je kan eigenlijk nooit iets krijgen zonder ook iets aan de ander te laten. Dit zorgt voor continue spanning in een spel dat heerlijk gebalanceerd is. Het was daarom ook niet zeldzaam dat we tot onze laatste kaarten nog beiden konden winnen. Wat ons ook enorm kan bekoren is hoe thematisch het spel is gemaakt. De afbeeldingen van krantenkoppen, koffievlekken op het speelbord maar vooral ook de personages. Iedere naam die je tegenkomt was daadwerkelijk betrokken bij het schandaal en hun rol wordt duidelijk uitgelegd in het uitgebreide regelboek. Dit zorgt voor een extra glimlach op het gezicht van deze geschiedenisjunks. Watergate is wat ons betreft onmisbaar in de collectie van liefhebbers van strategische 2 spelers spellen zoals ‘7 Wonders Duel’ en ‘Unmatched’.

Geinteresseerd geraakt in dit spel? Koop hem dan bij Lotana.be!

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

Een hand met actiekaarten
In het regelboek vind je over alle karakters en actiekaarten een toelichting. Gaaf!