Volto

Volto

Review door Tijmen

👥 2 (6+) ⚙️ Abstract, strategie⏳10 minuten

Venetië wordt geregeerd door de Doge’s. Twee families strijden om de nieuwe leider van de stad te mogen leveren. Volto is een abstract strategisch spel voor 2 spelers. Elke speler bestuurt 10 stukken, allemaal in dezelfde vorm maar met 5 verschillende (geheime) rollen.

De speelmat met daarop alle speelstukken

Kort speloverzicht
Volto is een abstract strategisch spel en valt daarmee in dezelfde categorie als het klassieke schaakspel. Net als bij schaken probeer je stukken van je tegenstander te slaan en net als bij schaken zijn er verschillende rollen. Anders dan in het zojuist genoemde spel is dat je aan de stukken van Volto niet kan zien welke rol het betreft. Het is namelijk carnaval in Venetië en iedereen draagt een masker. Hier wordt de klassieker Stratego er bij in gemixt.

Beide spelers krijgen 10 de speelstukken (maskers) in hun spelerskleur. Er zijn 5 verschillende rollen die allen een unieke manier van verplaatsen hebben en de belangrijkste zijn de ‘Kandidaat’ en de twee ‘Dames’. Hoe je een stuk mag verplaatsen staat gedrukt aan jouw zijde van de maskers.

Het eerste wat je doet is de stukken naar eigen inzicht op de eerste twee rijen van het speelveld plaatsen. Vervolgens gaan spelers in beurtvolgorde een van hun maskers op het San Marco plein verplaatsen. Sla je hierbij een tegenstander dan worden de geheime rollen onthuld. De geslagen speler verliest het speelstuk.

Maar hoe win je het spel en word je de nieuwe doge? Dat kan op 1 van de volgende 3 manieren:
– Een speler slaat de kandidaat van zijn tegenstander
– De tweede dame van een speler wordt geslagen
– De kandidaat van een speler bereikt de overkant

De dame mag in elke richting bewegen maar mag geen ander stuk slaan
Vanuit jouw perspectief is elk speelstuk van de tegenstander hetzelfde

Onze mening
Volto is een instant hit gebleken bij ons Bordspelbros. Dit soort abstract strategische spellen kunnen wij in de regel goed waarderen maar Volto biedt daarbij iets unieks. Het spel heeft extreem makkelijke regels en doordat op het speelstuk staat hoe het mag verplaatsen kan er altijd gefocust worden op de tactiek.

Wat Volto uniek maakt zijn de 3 manieren waarop het spel gewonnen kan worden. Het zorgt voor continue spanning. Ja je kan winnen door het belangrijkste stuk, de kandidaat, te slaan. Maar ben je te gretig en sla je beide dames van je tegenstander dan verlies je direct. Het is gelijk een mogelijkheid om flink te bluffen. Durf jij met je kandidaat naar de overkant te lopen terwijl je tegenstander denkt dat dit een van je dames is?

Door meer te spelen leer je tactieken te doorzien maar dankzij de geheime rollen heeft een newby altijd kans tegen een ervaren speler. Dit vinden wij een sterk punt net als de mooie kwaliteit van de speelstukken en de neopreen mat.

Wij blijven Volto maar spelen. Het is zo opgezet en potjes duren maar een minuutje of 10. Elk spel verloopt anders en zit vol spanning. Aanrader!

Reviewexemplaar

De grote boswezens zijn enorme meeples