Viticulture WORLD – review

Viticulture WORLD – review

Review door Tijmen

👥 1-6 (13+) ⚙️ Worker placement, Cooperatief⏳ 120 minuten

Laat ons terugkeren naar onze wijnboerderij. Rood, wit, rosé wat de klant maar wil. Dit keer stampen we de druiven niet om van elkaar te winnen maar om samen de beste resultaten te halen. Viticulture World is de naam van de coöperatieve uitbreiding van het populaire spel Viticulture. 

Decks van de verschillende continenten

In deze review gaan we ervan uit dat je bekend bent met het basisspel.  

Kort speloverzicht
De uitbreiding brengt een nieuw dubbelzijdig bord met bijbehorende innovatietegels, 7 decks met kaarten van alle continenten en natuurlijk: hoedjes! Het bord is dus helemaal nieuw maar bevat de bekende acties uit het origineel. Het zorgt dat je het spel snel oppakt. Elk nieuw potje kies je een van de continenten waar onze boerderijen zullen staan. Deze continenten zijn oplopend in moeilijkheid en bieden variabele gameplay. 

Wanneer je een actie upgrade plaats je een innovatietegel op deze locatie

Een potje Viticulture World wordt gespeeld over 6 rondes die ook wel jaren worden genoemd. Het begint met draaien van een ‘Event card’. Deze kaarten zorgen voor een extra actie, bonus of juist een beperking. Op hetzelfde moment leren ze je wat over de wijnproductie op dat deel van de aarde. Upgraden van de acties is een belangrijk onderdeel in World. Rechthoekige tegels maken acties beter, ovalen geven bonussen en zorgen dat er een onbeperkt aantal werkers op een locatie mogen staan. Nieuw is dat je altijd begint met 5 werkers. Hiervan zijn er 4 seizoenswerkers  en dragen hoedjes overeenkomend met het seizoen waarin je ze kan plaatsen. Geel voor de zomer en blauw voor de winter. Als je ze traint mogen ze hun hoed afzetten en zijn ze het gehele jaar bruikbaar.  Om een continent te winnen moet er aan het einde van het zesde jaar gezamenlijk genoeg invloed zijn en moet iedere speler minimaal 25 punten hebben gescoord. 

Scoor allemaal 25 overwinningspunten en 10 invloedpunten om het spel te winnen

Onze mening

Ik was best een beetje argwanend. Gaat het werken om Viticulture om te bouwen van competitief naar coöperatief. Het antwoord is dat ze hier perfect in zijn geslaagd. De zeven continenten zorgen voor heel veel herspeelbaarheid. Ze zijn erg verschillend wat ervoor zorgt dat wij steeds nog eens willen spelen, ontdekken wat het volgende continent te bieden heeft.  

Viticulture World winnen is erg pittig. Zelfs de continenten met niveau makkelijk & medium zijn niet zomaar gehaald Daarom is samenwerking echt een vereiste. Dit klinkt natuurlijk als een open deur maar je kan door individueel spel prima zelf 25 punten scoren. Alleen ben je waarschijnlijk wel de enige en verlies je alsnog. Elk jaar weer moet je goed bespreken wie welke ‘wake-up’ bonus pakt en wie perse een specifieke actie wil doen. Daarnaast is het essentieel goed de taken te verdelen. Natuurlijk moet de geproduceerde wijn worden gebotteld en verkocht maar vergeet je invloed in de regio niet. Als iedereen alles een beetje doet resulteert dit gegarandeerd in verlies. Juist dit noodzakelijk overleg zorgt voor een hele leuke coöp. En als je denkt dat er een bepaalde vaste tactiek naar de overwinning is… vergeet het want daar zijn de continenten te verschillend voor. 

En dan die innovatietegels. Een heerlijk onderdeel van het spel maar het brengt gelijk een aantal pittige keuzes. Willen we dat onze acties sterker worden of dat er een onbeperkt aantal werkers op een actielocatie kan staan. En wie gaat een werker inzetten en de benodigde kosten slikken in een spel waar arbeiders en geld schaars zijn. Mijn enthousiasme is geloof ik wel duidelijk en ik zie mezelf niet snel Viticulture op tafel leggen zonder deze uitbreiding. Of ik nu solo speel of met meer, met elk spelersaantal is Viticulture nog wat leuker geworden.  

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

De bemanning
Elk muntstuk met een andere waarde heeft een uniek ontwerp