Viscounts of the west kingdom

Viscounts of the west kingdom

Review door Tijmen

Afgelopen jaar heeft @whitegoblingames Architecten van het westelijk Koninkrijk uitgebracht in het Nederlands. In hetzelfde Koninkrijk speelt Viscounts, of Burggraaf, zich af. Een Burggraaf is een persoon van adel met een bestuurlijke rol. In tijden waar de macht van koningen afneemt moet jij als Burggraaf zorgen voor voorspoed… Of armoede.

Het eerste dat opvalt is dat de doos relatief klein is. Is dit erg…? Nee totaal niet want dit kleine doosje blijkt flink te zijn volgestopt. We krijgen een gemeenschappelijk en modulair bord, kaarten en heel veel poppetjes (meeples) in de verschillende spelerskleuren. Viscounts combineert verschillende spelmechanismen. De eerste is ‘deckbuilding’. Elke beurt mag je van je stapel kaarten er drie oppakken en een op je persoonlijke tableau leggen. Door het kopen van kaarten worden je acties sterker. Daarnaast verplaats je op het gemeenschappelijke bord je Viscount om een actie te doen. Zo kun gebouwen bouwen, een pop op het kasteel plaatsen, handelen en heel veel meer. Er zijn ongelooflijk veel manieren om punten te scoren en tactieken te volgen. Zodra aan een van de einde spel voorwaarden is voldaan worden punten geteld en wint de Viscount met de meeste punten.

In korte tijd is Viscount een van de favorieten geworden bij Gerben thuis. De vele te volgen tactieken waarvan niet een de sterkste lijkt en de combinatie van mechanismen zorgen voor een hele hoge herspeelbaarheid. Dat hij nog niet in het Nederlands uit is maakt niets uit aangezien alles doormiddel van symbolen wordt aangegeven. Viscounts is voor ons een dikke aanrader. Viscount is te koop op Bol.com