Sagrada

Sagrada

Review door Colin van de @Spelbrekers

Sagrada is een abstract puzzelspel met gebruik van vele gekleurde dobbelstenen. In het spel nemen de spelers de taak op zich om het vullen van een glas in lood raam.

Het spel speelt zich af over 10 rondes waarin elke ronde verschillende gekleurde dobbelstenen worden gegooid. Elke speler kiest nu om de beurt een dobbelsteen en plaatst deze in zijn raster. Hierbij moet rekening gehouden worden met verschillende regels. Sommige vakjes eisen een bepaalde kleur terwijl andere om een bepaalde waarde vragen. Daarnaast mogen dobbelstenen met dezelfde waarde of kleur (nooit) horizontaal of verticaal naast elkaar geplaatst worden. De enige manier om bepaalde regels te kunnen omzeilen is om hulp in te schakelen door middel van het inleveren van betaalstenen. ⛪

Na 10 rondes volgt de eindscore en wordt er gekeken naar welke speler het mooiste en beste glas in lood raam heeft gemaakt. Spelers ontvangen punten voor de gedeelte doelkaarten, denk hierbij aan sets van dobbelstenen met alle beschikbare waardes, kolommen of rijen met verschillende kleuren. Daarnaast ontvangen spelers punten voor de opgetelde waarde van alle dobbelstenen van de kleur die op hun persoonlijke doelkaart staat en voor hun niet ingeleverde betaalmunten. Hebben spelers nog lege vakken in hun raam dan levert dat een minpunt op. De speler met de hoogste score wint het spel.

Wij vinden Sagrada een enorm verslavend en breinbrekend spel. Elke ronde is het puzzelen welke dobbelsteen jouw het beste uitkomt en op welke plek je die het beste kan plaatsen. Daarbij is vooruitdenken een kwaliteit die je vaak moet inzetten. Plan je zetten goed om zo tot het einde al je dobbelstenen te kunnen plaatsen. Een misschien wat groot nadeel vinden we wel de grote geluksfactor. In een spel met 2 spelers gebruik je maar 50 van de 90 dobbelstenen en is de kans groot dat jouw persoonlijke kleur minder vaak in het spel komt dan de kleur van je tegenstander. Dit kan echter wel voorkomen worden door van elke kleur 10 dobbelstenen te gebruiken ipv alle dobbelstenen. 

Geïnteresseerd geraakt in dit product? Bekijk het spel op Bol.com