Pizzachef

Pizzachef

Review door Tijmen

👥 2 (10+) ⚙️ Handmanagement, contracts⏳30-90 minuten

De pizzabakker gaat met pensioen en hij zoekt een waardig opvolger. In Pizzachef proberen spelers zoveel mogelijk punten bij elkaar te bakken en te bezorgen. Verzamel bestellingen, haal de juiste ingrediënten op de markt en bezorg de pizza’s op het juiste adres. Pizzachef is een spel voor 1-4 spelers en hieronder kun je er meer over lezen. 

Een voltooide bestelkaart
Bij het bezorgen van een pizza leg je 1 van je fiches bij dat huis

Kort speloverzicht
Het doel in Pizzachef is om 8 bestelkaarten te vervullen en daarbij zoveel mogelijk geld te verdienen. Het geld dat je verdient zijn namelijk de punten die je scoort. Aan het begin van het spel mag iedereen 5 kaarten nemen van de 3 kaartstapels. De eerste stapel is die met missiekaarten. Hierop staan opdrachten die je gedurende de loop van het spel moet zien te halen. Zo kan een missie zijn om pizza’s te bezorgen bij huizen met een bepaald huisnummer. Ook krijg je bestelkaarten. Hierop vind je de naam van een pizza, de benodigde ingrediënten en het adres waar deze bezorgt moet worden. De laatste categorie zijn de chefkaarten. Dit zijn kaarten met een uniek effect die je tijdens een beurt kan spelen zoals het mogen stelen van een ingrediënten bij een concullega bakker. 

Met een eerste selectie kaarten ophanden begint het spel nu echt. Elke beurt mogen spelers 1 van 5 eenvoudige acties uitvoeren. Dit zijn kaarten pakken van de hierboven genoemde verschillende kaartstapels en daarnaast het nemen van ingrediënten van de markt en onnodige kaarten afleggen. De ingrediënten of toppings liggen opengedraaid op 1 van de 4 marktkramen. Ze hebben of een rode, of een groene achtergrond. Je mag 1 kraam kiezen en daar de toppings nemen die dezelfde achtergrondkleur hebben. Heb je alle ingrediënten om een pizza te bakken dan kun je deze inleveren om een bestelkaart uit je hand te spelen. Dit stelt voor dat je een pizza hebt gebakken en deze bezorg je nu bij het huis dat op de bestelkaart vermeld staat. Nu mag je 1 van je 8 pizzafiches daar neerleggen en ontvang jij je geld met eventueel een fooi. Als 1 speler 8 pizza’s heeft bezorgd dan krijgt elke andere speler nog 1 beurt. Het spel is ten einde en iedereen ontvangt punten voor voltooide missies. De speler die het verste is gekomen op het punten/geldspoor is de winnaar. 

Op de markt kun je bij 1 van de 4 kramen je ingrediënten kiezen
Er zijn 3 soorten kaarten: bestel-, chef- en missiekaarten

Onze mening
Pizzachef is een heel toegankelijk familiespel gebleken. Het thema is sterk uitgewerkt en en de gesmolten kaas komt bijna uit de doos gelopen. We vinden het zo toegankelijk omdat de regels duidelijk en eenvoudig zijn. Ze zijn snel uitgelegd en daarna kan je gelijk aan de slag. De hoofdacties zijn straightforward: Pak kaarten of pak ingrediënten. Het bezorgen van een pizza mag je daarnaast altijd als vrije actie doen. De aanwezigheid van de missiekaarten zorgt er hierbij voor dat er voldoende vulling in het spel zit zonder dat het allemaal te complex wordt. Het spel is daarom voor spelers die doorgaans zwaardere spellen spelen ook aangenaam. Verwacht namelijk geen spel met hele uitdagende tactische overwegingen. Wat je wel vindt is een spel met relaxte gameplay en frisse toppings van interactie en origineel artwork.
Pizzachef valt bij ons erg in de smaak en trekken wij zeker uit de kast wanneer we trek hebben in een familiespel. 

Reviewexemplaar

Elke keer dat je een pizza bezorgt ga je vooruit op het puntenspoor

 

Met de chefkaarten krijg je een uniek voordeeltje