P’ACHAKUNA

P’ACHAKUNA

Review door Colin van de @spelbrekers

P’achakuna is een tweespelersspel geproduceerd door @treecer_atops en uitgebracht in NL/BE door @happymeeplegames. In P’achakuna gaan de spelers de strijd met elkaar aan om zo snel mogelijk te handelen in de verschillende gekleurde bergdorpen in de Zuid-Amerikaanse bergen.

In P’achakuna mag de ene speler alleen over de bergen bewegen en de andere over de valleien. In je beurt draai je een willekeurige tegel op het bord om zo een route te maken door het berglandschap. Wanneer je door middel van deze route eindigt bij een bergdorp mag je er handelen voor gekleurde stoffen. De speler die als eerste de 7 verschillende kleuren stoffen heeft verzameld wint het spel.

Tegels worden aan elkaar geplaatst om gebieden zo groot mogelijk te maken

Wat vinden we leuk?
– Het bord is driedimensionaal opgezet waardoor de bergen daadwerkelijk uit het bord komen, dit zorgt voor een mooi tafereel.
– Het pick up and deliver mechanisme wordt hier in zijn basis toegepast waarbij je je lama gebruikt voor het vervoeren van gekleurde stoffen tussen de bergdorpen.
– Elk bergdorp heeft een vlag met 2 wensen, geef je dit dorp de gewenste kleur op de bovenste vlag ontvang je 2 gekleurde stoffen in de kleur van dat dorp, voor de onderste vlag krijg je 1 stof.
– Met de extra verkregen gekleurde stoffen kan je een nieuwe lama kopen waardoor je meer over het bord kan bewegen, daarnaast kan je ze ook inzetten om meerdere tegels om te draaien in je beurt.
– Je kan het spel op 2 manieren spelen, of je gaat volledig voor je eigen strategie of je probeert je tegenspeler zoveel mogelijk te dwarsbomen.
– De vlaggetjes worden verzameld in een authentiek Boliviaans zakje! 😍

De scores worden bijgehouden in de doos. Handig!

Wat vinden we wat minder?
– De gekleurde stoffen in vorm van blokjes vallen erg snel van de lama’s af als je deze beweegt. Gelukkig heeft Tijmen van @bordspelbros voor ons 3D zadels geprint.
– De vlaggen moet je rechtop in het bord zetten waardoor het soms nog wat lastig is om deze te zien. Je kan er echter voor kiezen om deze plat neer te leggen.

P’achakuna is een verrassing voor ons, we waren bang dat hij tegen zou vallen maar hij heeft de verwachtingen waar gemaakt. Het speelt vlot en blijft spannend