New York Zoo

New York Zoo

Review door Tijmen

Wat hebben we toch een heerlijke baan. In New York, de hoofdstad van de wereld, mogen wij met dieren werken. Het is onze taak dat er extra verblijven komen en dat de dieren zich voortplanten. Maar nu opschieten want anders ben ik te laat bij de stokstaartjes. Snel haal een coffee-to-go bij het koffietentje dat ik heb gebouwd.

New York Zoo is het nieuwste spel van Uwe Rosenberg die je je misschien kent van Patchwork. Het is een puzzelspel voor 1-5 spelers voor het hele gezin. Elke speler krijgt een tableau met een raster, z’n eigen dierentuin. Om te winnen moet je die helemaal vol zien te leggen met vormen (de verblijven) die de vorm hebben van Tetrisblokjes.

De dieren
In de doos vinden we maar liefst 126 dieren. Dit is gelijk ook waar wij hard voor zijn gevallen want de houten diertjes zijn namelijk enorm schattig. Er zijn stokstaartjes, flamingo’s, kangoeroes, pinguïns en poolvosjes.

Het actiebord en de speelstukken
Het actiebord is langwerpig en stelt de hoofdstraat van de dierentuin voor en wordt midden op tafel geplaatst zodat alle spelers er goed bij kunnen. Ook zijn er 45 dierenverblijven. Dit zijn tegels in allerlei vormen die bestaan uit 4, 5, 6 of 7 vakjes. Het zijn puzzelstukjes waar de spelers hun dierentuin mee gaan vullen. Tegels van verschillende afmetingen worden bij de opzet van het spel op elkaar in willekeurige volgorde in de uitsparingen van het actiebord geplaatst. Tenslotte staan er op het actiebord blauwe en bruine ovalen met dieren erin.

Het speelbord met daarop de verblijven en de olifant

Een actie doen
Elke beurt kan een speler de hoofdactie uitvoeren. Dit is het verplaatsen van de olifant met 1-4 stapjes. De olifant mag geplaatst worden op verblijfstegels of de blauwe ovaal met afgebeelde dieren. Kiest een speler voor een verblijf dan mag hij deze pakken en in zijn dierentuin leggen. Er moet nu gelijk ook een dier in dit verblijf geplaatst worden en per verblijf mag 1 diersoort gehouden worden.
Kiest de speler om de olifant te plaatsen op een blauwe ovaal dan mag hij de afgebeelde dieren uit de voorraad nemen en in 1 van zijn verblijven plaatsen. Op deze manier lopen de spelers rondjes om het actiebord en worden regelmatig de bruine ovalen gepasseerd. Gebeurd dit dan gaan dieren in verblijven met minimaal 2 dieren zich voortplanten.

De dierentuin van een speler met verblijven, dieren en een attractie

Attracties
Afhankelijk van het aantal vakjes waaruit een verblijf bestaat (4,5,6 of 7 vakjes) passen er dieren in. Een vol verblijf is goed nieuws want de speler mag nu een bonustegel plaatsen, een attractie. Naast het voordeel dat je hiermee sneller je dierentuin vult hebben deze attracties nog een groot voordeel. Ze hebben namelijk handige vormen om die lastige open plekken in je dierentuin mee te vullen. De eerste speler die geen enkele open plek meer in zijn dierentuin heeft wint het spel.

Onze mening
New York Zoo is een heerlijk spel. De diertjes zijn Zo ONGELOOFLIJK schattig! Het puzzel element is knap uitgewerkt waardoor je nooit langer dan een uurtje bezig bent. Het is een perfecte gateway game die ook genoeg uitdaging biedt voor de meer ervaren speler. Het Artwork spreekt ons enorm aan en alle kleurrijke componenten maken ons vrolijk. Enig nadeeltje dat wij konden vinden is dat met al die mooie componenten de spelertableaus wat tegenvallen. Deze zijn namelijk wat dun.

New York Zoo is een aanrader!

Spel vriendelijk beschikbaar gesteld door de uitgever. Dit heeft onze mening niet beïnvloed.

Dit spel kun je binnenkort aanschaffen bij White Goblin Games
Adviesprijs EUR: 36,95,=

Inhoud van de doos
– 8 dubbelzijdige dierentuinborden
– 1 actiebord
– 45 puzzelstukken
– 32 attractietegels
– 126 houten dieren
– 1 vraagtekenfice
– 5 verplaatsfiches
– 10 dierentegels
– 1 houten olifant
– spelregels