Museum Pictura

Museum Pictura

Review door Colin van de @spelbrekers

In Museum Pictura verzorgen spelers de mooiste schilderijen en richten zo de beste collecties kunstwerken in.

Elke speler is eigenaar van zijn eigen museum en heeft de kans deze in te delen naar eigen wens. Toch is het belangrijk te kijken wat er in de mode is, welke kunstenaar populair is of welke stroming helemaal hip is. Alleen zo kunnen spelers de meeste punten verkrijgen voor hun collecties en daarmee het spel winnen. Tijdens je beurt kun je 3 dingen doen, schilderijen in je musea leggen, een tijdelijke collectie tentoonstellen voor punten of je aflegstapel terug op hand nemen. Elke schilderij heeft een schilder, kunststijl en tijdperiode. Deze 3 categorieën scoren je punten wanneer je hier sets van maakt. Hoe groter je collectie hoe meer punten.

Wat vinden we leuk?
– Het basis mechanisme van dit spel is set collection, wie ons kent weet dat dit ons favoriete mechanisme is.
– Het artwork is prachtig vormgegeven in een art-deco stijl. Alle kaarten hebben uniek artwork met bekende schilderijen.
– Spelers proberen elke ronde schilderijen uit hun hand te wisselen met een van de 4 internationale musea, hierdoor is er wisseling van kaarten tussen spelers.
– Kaarten die je aflegt leveren minpunten op en kunnen door medespelers worden gebruikt in hen museum.
– Symboliek op de kaarten is erg duidelijk en zorgt voor overzicht tijdens het stapelen van kaarten.
– Je scoort zowel tijdens het spel als aan het einde punten waardoor het spannend blijft wie er gaat winnen.
– Nadat een speler een tiental punten heeft verzamelt verkrijgt hij een favour card. Deze kunnen ingezet worden om bonusacties uit te voeren.

Ook de Oud Hollandse Meesters zijn van de partij

Wat vinden we wat minder?
– Het spel speelt met hogere spelersaantallen beter, met 2 spelers is er net te weinig wisseling van kaarten in de internationale musea. Dit kan je oplossen met een huisregel door na elke ronde 1 museum nieuwe kaarten te geven.

Wij zijn fan van Museum Pictura. Dit bordspel laat zien dat een simpel mechanisme als set-collection ook voor expertspelers een uitdaging kan zijn.