Menara
Review door Tijmen
Coöperatieve spellen winnen meer en meer aan populariteit. In tegenstelling tot in je eentje de winst zien binnen te slepen moet je met je medespelers een team vormen om een gemeenschappelijk doel te behalen.
Doel en inhoud
Menara is een spel voor 1-4 spelers en het doel is om gezamenlijk een zo stabiel mogelijke tempel te bouwen. Om het spel te winnen moet de tempel een aantal verdiepingen hoog zijn en mag uiteraard niet instorten. De doos is ruim en bevat een heleboel onderdelen. We vinden hier bouwtekeningen, pilaren in allerlei kleuren, bouwlagen in uiteenlopende vormen en een trekzak.
De pilaren zijn cilindervormige houten speelstukken van +- 5 centimeter hoog en komen in 5 kleuren. Deze speelstukken worden gebruikt om de constructie te balanceren en omhoog te bouwen. Elke speler vult zijn pilaren aan tot 5 stuks aan het einde van zijn beurt door het benodigde aantal uit de trekzak te nemen.
De bouwlagen bepalen de vorm van de tempel en waar de pilaren geplaatst mogen worden. Ze hebben uiteenlopende afmetingen en hele willekeurige vormen. Elke bouwlaag heeft een witte en zwarte kant en de zijde die gebruikt moet worden wordt bepaald door de bouwtekeningen.
Op elke bouwlaag staan ook een aantal cirkels in de kleuren van de pilaren. Omdat je alleen een pilaar mag plaatsen op de corresponderende kleur worden de spelers gelimiteerd in het aantal opties en dit maakt het spel veel uitdagender. Je wordt nu namelijk gedwongen je pilaar te plaatsen op een een plek die mogelijk niet goed wordt ondersteund. Hier je pilaar plaatsen kan desastreuze gevolgen hebben en als je niet uitkijkt de tempel doen instorten. Zijn alle posities op een bouwlaag gevuld, dan moeten de spelers direct een nieuwe bouwlaag gaan plaatsen. Hierbij moet je vooruit denken dat de nieuwe bouwlaag past en goed ondersteund wordt.
De bouwtekeningen zijn vierkante kaartjes die worden geschud en gesorteerd in 3 stapels op basis van de kleur op de achterkant. Aan het begin van hun beurt kiezen dde spelers 1 van de stapels en draaien de bovenste kaart om. Op de omgedraaide kaart staat met duidelijke symbolen de actie aangeven die de speler moet uitvoeren. Hier kan bijvoorbeeld opstaan dat je drie pilaren moet plaatsen op dezelfde bouwlaag of een reeds geplaatste pilaar van bouwniveau moet verplaatsen. Omdat de drie stapels verschillen in moeilijkheidsgraad en elke kaart gespeeld moet worden zit hier een heel aardig tactisch element.
Onze mening
Menara is een verrassend uitdagend behendigheidsspel. Het is een echt familiespel dat vooral leuk is met 3 of 4 personen. De regels zijn zo uitgelegd en het is daarom ook uitermate geschikt om te spelen met vrienden of familie die nooit een bordspel spelen. Het spel lijkt misschien eenvoudig maar dat is het absoluut niet en zonder vooruit denken, tactisch plannen en een stabiele hand eindig je gegarandeerd met een ingestorte tempel. Een ding is zeker Menara zorgt gegarandeerd voor een hoop hilariteit. Ben je op zoek naar een spel om vooral met 2 spelers te spelen vinden wij dit spel minder wat minder geschikt.
Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt? Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb® |
Geïnteresseerd geraakt in dit product? Bekijk het hier op Bol.com