De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel review

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel review

Review door Tijmen

👥 1-2 (8+) ⚙️ Push-your-luck⏳60 minuten 

Het originele ‘De Kwakzalvers van Kakelenburg’ is een ontzettend populair bordspel waarin spelers als kwakzalvers elixers brouwen door ingrediënten uit een buidel te trekken. Het doel is om krachtige drankjes te maken zonder je ketel te laten ontploffen en zodoende zover mogelijk op het puntenspoor te komen. Na 2 uitbreidingen is er met deze Duelversie een opvolger op de markt en wij kunnen je vertellen of die net zo geslaagd is.

 

Kort speloverzicht
Beide spelers ontvangen een fles, een buidel met startfiches (ingrediënten) en er liggen ingrediëntenboeken op tafel die uitleggen wat de effecten ervan zijn. Als je bekend bent met het origineel klinkt dit allemaal bekend. De grootste verandering is het speelbord dat in het midden van de tafel ligt. Hierop vind je meeples van ‘de patiënten’ en de sporen die leiden naar de 2 marktkramen. Je gaat namelijk proberen deze patiënten naar jouw kraampje te lokken zodat zij zich door jou  laten behandelen.

Een ronde bestaat uit verschillende fases en begint altijd met het vullen van je fles door het trekken van fiches uit je buidel. De fiches van de gevreesde knalerwten plaats je onderin de fles en alle andere (goede) fiches komen in je flessenhals. Het trekken van de fiches gaat niet meer tegelijkertijd maar om-en-om, totdat er 3 fiches in de hals van de fles zijn gestopt en de effecten ervan zijn uitgevoerd. Nu wisselt de beurt maar niet voordat de totale waarde van de fiches is opgeteld en de patiënt evenredig veel stappen in de richting van de marktkraam van die speler beweegt.

Een ronde eindigt als beide spelers ofwel gekozen hebben om te stoppen en/of hun ketels zijn ontploft. Het spel eindigt directs als iemand 6 patiënten heeft genezen of na de 7e ronde.

Onze mening

Dit spel bracht hoge verwachtingen met zich mee maar weet daar probleemloos aan te voldoen. Wat een ontzettend leuk spel is dit! Het thema van concurrerende kwakzalvers werkt voor mij ook nog eens veel beter. Het lokken van patiënten die zich twijfelend over het spoor bewegen tussen 2 marktkramen maken voor een zeer vermakelijke touwtrekwedstrijd. De verschillende effecten die de ingrediënten hebben zorgen daarbij voor nog meer interactie. 
Geluk speelt ook in deze versie van Kwakzalvers natuurlijk een hele grote rol. Maar juist deze geluksfactor zorgt voor lol en onverwachte plotwendingen.

  • Koop Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel als jij je geluk wil beproeven in een spel vol interactie en leuke momenten.
  • Vermijd Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel wanneer jij je zetten nauwkeurig wil plannen en slecht gaat op een hoge geluksfactor.

Reviewexemplaar