Gutenberg

Gutenberg

Review door Colin van de @spelbrekers

In Gutenberg treden spelers in de voetstappen van Johannes Gutenberg, de uitvinder van de moderne boekdrukkunst. En alhoewel dat niet als het meest opwindende bordspel thema klinkt, is het een echte topper.

Spelers bieden in geheim op de verschillende acties op het speelbord, de speler met de meeste blokjes mag de actie als eerste uitvoeren. Dit alles om contracten te verkrijgen, inkt en letters te verzamelen en hun boekdrukmachine te verbeteren. Na elke ronde mogen spelers contracten innen als ze aan alle eisen voldoen. Dit levert hen overwinningspunten op. De speler met de meeste punten wint het spel. 

Erg gaaf zijn deze tandwielen die elkaar versterken

Wat vinden we leuk?
– Het spel is enorm thematisch waarbij het mechanisme goed aansluit bij het thema. Het voelt alsof je je eigen boekdrukmachine verbeterd waardoor je grotere contracten kan afwerken.
– Het geheime bieden zorgt voor een hoge interactie en vraagt om een goed inschattingsvermogen. Alleen als jij de actie als eerste uit kan voeren heb je keuze uit alle open liggende opties.
– Het aanbrengen van de tandwielen en het draaien hiervan is enorm bevredigend. Het timen van de tandwielen zorgt ervoor dat je het optimale uit je beurt kan halen.
– Alhoewel het over komt als een expert spel zijn de regels eenvoudig en voelen ze logisch aan.
– Het gehele spel, inclusief al het speelmateriaal is gemaakt van papier. Er is dus geen enkele spoor van plastic te bekennen.
– Het artwork en speelmateriaal is prachtig, de letters die je tijdens het spel verzamelt zijn van echt hout en zijn gespiegeld zoals het in het echt ook zou zijn.

De prachtige letters die je moet verzamelen. Uiteraard in spiegelbeeld

Wat vinden we wat minder?
– Voor alsnog hebben wij geen minpunten gevonden.

Wij vinden Gutenberg een uitdagend en leuk spel met een origineel thema. We raden het aan iedereen aan die langzaam aan richting de expert spellen wil gaan!

The main man