Geht Noch Was review

Geht Noch Was review

Review door Tijmen

👥 1-4 (8+) ⚙️ Push-your-luck, dobbelspel⏳30 minuten 

Dobbelspellen zijn van alle tijden en nog altijd ongekend populair. Het oudste spel met dobbelstenen zou dateren uit 2800 voor Christus en op Backgammon lijken. Het bekendste spel is natuurlijk Yahtzee, en de laatste 10 jaar zijn we bijna bedolven onder alle dobbelstenen die we bij onze Roll & Writes kregen. Uiteraard is er altijd ruimte voor meer, en daarom is er nu Geht Noch Was.

 

Kort speloverzicht
Geht Noch Was speelt zich af in het casino en je gaat met 7 dobbelstenen je geluk beproeven. Tijdens het spel verzamel je pokerfiches waarop opdrachten staan die je wil afronden. Deze opdrachten vragen allemaal een bepaalde combinatie van dobbelstenen en verschillen in uitdaging. Elke speler heeft voor zich een strook liggen met daarop getallen van laag naar hoog. Dit zijn de verschillende niveaus waar jouw pokerfiches liggen en met welk getal ze aan het einde van het spel worden vermenigvuldigd.

Een ronde bestaat uit een aantal fases waarvan de belangrijkste het dobbelen is. Een speler gooit de dobbelstenen en met het resultaat hiervan mag je één opdracht afronden die op het laagste niveau ligt. Om dit te markeren leg je één van jouw 5 dobbelfiches op de zojuist voltooide opdrachtkaart. Nu worden de dobbelstenen opnieuw gegooid en mag je weer een opdracht afronden, maar nu ook van het eerstvolgende niveau. Zo gaat het verder tot je zelf beslist te stoppen of gedwongen wordt te stoppen. Als je na een dobbelsteenworp geen opdrachten kan vervullen, ben je direct uitgeschakeld (tenzij je geluksfiches hebt, maar dat is te uitgebreid voor deze review 😉) en verlies je ook alle eerder voltooide opdrachten.

De laatste fase van de ronde heet: Pushen. Je moet nu een voltooide opdracht naar het volgende niveau pushen of je moet deze opdracht naar de rechterkant van je strook verplaatsen. Als je hem omhoog brengt, moet je hem in een volgende ronde opnieuw voltooien, maar hij wordt dan wel meer waard. Als je besluit de voltooide opdracht naar rechts te verplaatsen, gaat hij aan het einde van het spel punten opleveren. Zijn waarde is de waarde van het fiche vermenigvuldigd met de waarde van het niveau waar hij ligt. Na 5 ronden wint de speler met de meeste punten

Onze mening
Soms loop ik ergens tegenaan waarvan ik niet veel verwacht, maar misschien juist daarom positief weet te verrassen. “Geht noch was” bleek hier een heel goed voorbeeld van te zijn. Wat mij aanspreekt, is dat het is opgebouwd met bestaande elementen, maar daar wel iets origineels mee doet. Opdrachtkaartjes vervullen is natuurlijk al duizend keer gedaan. Alleen weet dit spel, met dank aan een goed gekozen thema, dit fris uit te voeren. Zo moet je op de onderste rij beginnen met een opdracht, en door deze te vervullen baan je je een weg naar boven. Je mag echter nooit een niveau overslaan, dus het slim pushen van je chips is belangrijk. Maar ook moet je verstandig zijn met het omhoog pushen van je opdrachten. Misschien kom je er niet meer aan toe om deze te vervullen en dan scoor je er dus ook geen punten voor. Niet te gretig zijn dus. Heel lekker zijn ook die scheutjes geluk die je na elke succesvolle dobbelworp ervaart als je weer een opdracht vervult.

Wij vinden hem leuk, zoals je kan lezen. Wat we daarom extra opvallend vinden, is dat 999 Games hem nog niet heeft aangekondigd. Zij geven namelijk wel veel andere spellen van de Duitse uitgever Schmidt Spiele in het Nederlands uit. Gewoon uitgeven die hap is de gratis tip aan onze vrienden uit Almere want vooralsnog is dit spel alleen in het Duits te koop.

-Koop Geht noch was wanneer dobbelspellen je ding zijn en ook houdt van Push-your-luck
-Vermijd Geht noch was als jij je spelsucces niet in handen wil leggen van 7 dobbelstenen.

Reviewexemplaar