De Verdwenen Ruines van Arnak

De Verdwenen Ruines van Arnak

Review door Tijmen

Wie droomt er nou niet van om ontdekker te zijn en schatten te vinden op een onbewoond eiland. Ik in ieder geval wel! Ontdek nieuwe locaties, vind waardevolle artefacten en onderzoek de verdwenen tempel.

Het centrale speelbord

Kort speloverzicht
In De Verdwenen Ruïnes Van Arnak leid jij een expeditie van archeologen vanuit jullie basiskamp. Op het centrale speelbord is het eiland weergeven dat er indrukwekkend en gecompliceerd uitziet. Maar als de ervaren ontdekkers die wij zijn laten we ons hier niet door afschrikken. Dit is ook helemaal niet nodig want gesteund door het helder geschreven regelboek komen we erachter dat er maar een paar hoofdacties zijn waardoor je het spel snel oppakt. Plaats je een van je twee archeologen op een bekende plek dan ontvang je de aangegeven grondstoffen. Je kan ook nieuwe, onbekende locaties ontdekken voor betere vondsten. Doe je dit pas dan wel op de mysterieuze wezens die de ruïnes op het eiland bewaken. Arnak wordt gespeeld met een stapel kaarten die je steeds sterker wil maken. Een andere hoofdactie is daarom met gevonden goudstukken betere uitrusting kopen waarmee je bijvoorbeeld meer kaarten op handen mag nemen. De laatste hoofdactie is het onderzoekspoor waarbij je stap voor stap het eiland ontdekt opzoek naar de verdwenen tempel. Het spel wordt gespeeld in 5 rondes en een ronde eindigt als je geen actie meer kan of wil doen.

Het onderzoekspoor waar je op zoek gaat naar de verdwenen tempel
Bovenaan het speelbord liggen de uitrustingkaarten waarmee jij je stapel speelbare kaarten kan versterken

Componenten en thematiek

Wat betreft spelcomponenten slaat Arnak een homerun. Wow, wat zijn die gaaf. De pijlpunten, kleitabletten en robijnen zijn van unieke kwaliteit. Het (dubbelzijdige!) speelbord, de locatietegels en speelkaarten zijn allemaal uniek en prachtig geïllustreerd. Het spel heeft een stevig prijskaartje maar je krijgt veel waar voor je geld.
Erg enthousiast ben ik over hoe het thema is verweven in de gameplay. Zo heeft elke kaart het symbool van een voertuig die je nodig hebt voor het ontdekken van het eiland. Locaties in het rivieren gedeelte vragen om een boot en landlocaties bereik je met een motor. De eerdergenoemde uitrusting die je kan kopen is ook volledig in het thema met allemaal gereedschappen die jij als archeoloog, heel goed kan gebruiken om het eiland efficiënt te onderzoeken. Grondstoffen en voorraden zijn tijdens het spel net als in echte expeditie erg schaars. Denk er dus goed over na hoe je deze zo goed mogelijk kan inzetten 

.

Pijlen, kleitabletten en robijnen vind je op het eiland. Deze heb je nodig om te onderzoeken en om de bewakers te verslaan
Ook de handleiding is helemaal in het thema want deze ziet eruit als ingebonden logboek.

Mening

De Verdwenen Ruïnes Van Arnak is een doos vol geweldige componenten, uren en uren speelplezier en weet je tafel om te toveren in een avonturenfilm. Gameplay is met maar een paar hoofdacties heel overzichtelijk, gevarieerd en vol tactische uitdaging. Arnak weet mij elke keer weer helemaal op te zuigen waarbij ik buiten de tijd ook vaak vergeet wat te drinken.  Of je nu met z’n tweeën of met drie of vier speelt, het spel blijft even leuk. En speel je net als ik graag solo dan is er een geweldige solo campagne te spelen via deze web app.

Geïnteresseerd geraakt? Koop het bijvoorbeeld bij Bol.com

Logo BordspellenBieb

Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt?

Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb®

Elke keer als er een nieuwe locatie wordt ontdekt leg je een willekeurige locatietegel op deze plek
Het basiskamp van de speler die met groen speelt. Hier bewaar je handkaarten en grondstoffen