De Allerslimste Mens Ter Wereld

De Allerslimste Mens Ter Wereld

Review door Tijmen

👥 2-8 (8+) ⚙️ Quiz⏳30 minuten

Inmiddels is het 21e seizoen van start gegaan van de leukste tv-quiz. Onder bezielende leiding van Philip Freriks wordt er gestreden om de titel: De Slimste Mens. Met het bordspel De Allerslimste Mens kun je nu thuis met vrienden en familie quizzen. Maar loopt de spanning aan tafel net zo hoog op als in de studio?

Het speelbord

Kort speloverzicht
Iedere deelnemer krijgt een pion en boven het speelbord worden de vraagkaarten van de verschillende rondes gelegd. Er zijn rode en blauwe kaarten. De volwassen krijgen de pittige vragen en doen er kinderen mee dan krijgen zij eenvoudige vragen.

Uiteraard is de eerste ronde ‘3-6-9’ waar je per goed antwoord 10 secondes kan verdienen. Heb je voldoende goede antwoorden gegeven dan kom je in de volgende ronde: Open Deur. Elke vragenkaart bevat nu 4 goede antwoorden die elk 20 seconde waard zijn, dubbele stappen dus. Zo doorloop je alle rondes totdat iemand de finale bereikt. Iedereen blijft waar hij staat en worden er alleen nog maar finalevragen gespeeld. Bij een goed antwoord gaan de pionnen van elke tegenstander achteruit. Komt een pion daarbij terug op start dan ligt deze speler uit het spel. De winnaar is de slimmerik die als enige overblijft en is: De Allerslimste mens ter wereld.

In de doos zijn de vragen per ronde netjes gesorteerd
Dankzij de zandloper wordt de druk goed opgevoerd

Onze mening
Dit spel doet een dappere poging de spanning van de quiz de huiskamer in te brengen. De doos bevat veel vragen die ook nog eens alle kanten op gaan en dat is absoluut een pluspunt. Helaas zijn er teveel zaken die maken dat dit product waarschijnlijk geen blijvertje voor ons is. Het is top dat er aparte vragen voor kinderen en volwassenen zijn alleen zorgt het kleurgebruik in de vormgeving voor verwarring. De beide type kaarten lijken teveel op elkaar. Ook ervaren wij een probleem van een ‘runaway leader’ in onze potjes. De eerste ronde zorgt een goed antwoord voor 1 stapje en in de daarop volgende kan je er zomaar 8 per beurt verdienen. Een fout antwoord in ronde 1 kan daarmee soms een onoverbrugbare achterstand opleveren. Een fout beantwoorde vraag van een tegenstander gaat niet naar de speler die laatste staat maar de speler aan de linker zijde. Het maakt het moeilijk een achterstand goed te maken.

Conclusie: De vragen zijn uitdagend, gevarieerd en recent. Helaas is het als spel niet helemaal goed gebalanceerd.

Reviewexemplaar

Natuurlijk is ook de puzzelronde aanwezig