Cubitos

Cubitos

Review door Tijmen

Wat een oorverdovend geluid, het publiek wordt helemaal gek. De tribunes trillen van de supporters die hun favoriet aanmoedigen om de Cubitos kampioen te worden. Het wordt strijden voor elke vierkante meter. Welkom bij de jaarlijkse Kubus Cup! Cubitos is een dobbelspel (met 121 dobbelstenen!) voor 2-4 spelers en duurt ongeveer 45 minuutjes. Op de 4 verschillende racebanen gaan spelers proberen als eerste de finish te halen.

Een overzicht van de inhoud van de doos

Kort speloverzicht
Iedereen speelt tegelijk en in je beurt selecteer je dobbelstenen waarmee je vervolgens net zolang dobbelt tot je past of onderuitgaat. In tegenstelling tot de bekende dobbelstenen die aan elke zijde bedrukt zijn hebben de dobbelstenen in Cubitos maar 1,2 of 3 bedekte zijdes. Hierop staan ‘voetjes’, geld of een specifieke eigenschap. Met de voetjes kun je vooruit bewegen op de baan en met het geld koop je nieuwe dobbelstenen. Deze nieuwe dobbelstenen zijn eigenlijk karakters die je team komen versterken en ze hebben elk een specifieke eigenschap. Omdat je zoveel mogelijk bedrukte zijdes wil activeren om naar de finish te racen ga je risico nemen. Dit kan er ook voor zorgen dat je onderuitgaat als je dobbelt en alleen lege zijdes ziet. Je mag nu niet vooruit bewegen maar de regels zorgen voor een zachte landing omdat je nu een kleine bonus ontvangt. Heb je op tijd gepast mag je de eigenschappen van de goed gegooide dobbelstenen activeren en vooruit op de baan. Plan hierbij goed je route, pak power-ups op en ontdek sluiproutes. Ga ervoor en haal als eerste de finish.

Het spel is opgezet. De dobbelsteendoosjes staan om de racebaan heen
Er zijn 6 kleuren dobbelstenen met elk 7 karakterkaarten. Per spel kies je 1 kaart van elke kleur

Componenten
Het draait bij Cubitos het winnen van de Kubus Cup maar dit is niet het thema. Het thema van het spel is namelijk: Vierkant. Niet het meest voor de hand liggende thema maar wel overal doorgevoerd. Uiteraard zijn je dobbelstenen vierkant. Deze zijn klein, felgekleurd, en lekker sterk. Je kan de dobbelstenen bewaren in doosjes van hun eigen kleur die je zelf wel moet vouwen. Deze doosjes doen tevens dienst om tijdens het spelen de dobbelstenen mooi te presenteren. Ik vind dit erg leuk en draagt bij aan de beleving. Let wel even op dat je de doosjes strak maar voorzichtig vouwt voor het beste resultaat. De racebanen zijn dubbelzijdig bedrukt en lekker stevig. De spelersborden zijn van dik stevig papier zoals je het vaker tegenkomt. Het lijkt wat dun maar ik heb nooit problemen gehad dat het scheurde. Componenten zijn kwalitatief dus dik in orde en geven het spel optisch een unieke uitstraling.

De dobbelsteendoosjes die multifunctioneel zijn.

Mening
Bij een dobbelspel verwacht je geluk maar achter Cubitos gaat zoveel meer schuil. Natuurlijk is het een factor maar wel een factor die je als speler kan beïnvloeden. Dit doe je door de karakterkaarten, waarvan er uit een stapel van 56 er 6 willekeurig worden gekozen, slim te combineren en het risico goed af te wegen. Deze 56 kaarten kun je eindeloos combineren wat voor veel herspeelbaarheid zorgt. Wat ik zeker wil benoemen is hoe het thema: vierkant letterlijk overal wordt doorgevoerd. Cubitos heeft voor elk type bordspeler wel wat te bieden, is snel, enorm kleurrijk, verslavend maar bovenal heel veel fun.

Reviewexemplaar vriendelijk beschikbaar gesteld door White Goblin Games.

Geinteresseerd geraakt? Koop het hier bij White Goblin Games of hier bij Bol.com

Elke speler ontvangt een bord in zijn kleur waarop de fases van een (dobbel)beurt staan weergegeven.
Ga je onderuit mag je op het supporterspoor vooruit. Dit levert toch nog een kleine bonus op.