Clash of the Ardennes

Clash of the Ardennes

Review door Tijmen

Toen ik erachter kwam dat gamedesigner Elwin Klappe in Dalfsen woonde pakte ik mijn kans. Ik trok de stoute schoenen aan want ik wilde hem graag spreken over zijn net gelanceerde crowdfundingproject. Een versie van zijn spel is als prototype klaar en we spraken bij hem thuis in Dalfsen af om het te spelen.

Wat gelijk opvalt zijn de mooie spelcomponenten. Alles is namelijk van duurzaam hout en voorzien van mooie originele tekeningen. Het speelveld waarin de spelers als de Duitse en Geallieerde troepen de strijd aangaan is het enige dat vastligt. Binnen deze kaders moet je 2 of meer ‘straten’ zien te veroveren naar gelang je missie. Mijn missie was om een straat door mijn tegenstander te laten veroveren maar zelf de straten hier rechts en links van te veroveren.

In dit spel voor 2 spelers heb je naast je speciale units de beschikkingen over infanterie, tanks en anti-tankmijnen. De stukken verschillen van lengte en dit betekent dat je precies uit moet komen aan de overkant om een straat te veroveren. Maar het maakt het ook mogelijk om een tegenstander te blokkeren of om elkaar aan te vallen als het tot een Clash komt. In het laatste geval tellen altijd vaste regels wie de clash wint: Tank > Infanterie > Anti-tankmijn > Tank.
Het werd nog erg spannend maar uiteindelijk bleek Elwin de beste generaal in de Ardennen.

Clash of the Ardennes is een heel erg sterk spel. Regels zijn heel duidelijk en snel te begrijpen maar er is tegelijkertijd zoveel mogelijk. Alles voelt daarnaast premium aan dit spel. Het begint al bij de mooie doos met inlay waar alles perfect in past. De tekeningen zijn erg mooi en de speelstukken geven het geheel een duurzame feel. De tactische mogelijkheden doen je brein kraken en het is een heen en weer van aanvallen en opofferen. Dit is een spel voor spellenspelers maar naar mijn mening ook een must-have voor ieder met een interesse in het thema van het spel. Ga Elwin steunen en neem deel aan zijn project via de link in onze bio. Voor wat je krijgt is €29 een schijntje dus dat is al genoeg reden maar ook om wat voor super aardige kerel hij is.