Clash D-Day review

Clash D-Day review

Review door Tijmen

👥 2 (12+) ⚙️ abstract, tile placement⏳60 minuten 

Het is deze maand 80 jaar geleden dat de operaties plaatsvonden om Europa te bevrijden van de Nazi-bezetting. Het begon natuurlijk allemaal op 6 juni 1944 met D-day. Naast alle herdenkingen komt er ook een speciale D-Day editie van het spel Clash (Of The Ardennes) uit. Vanaf 3 juni 2024 kun je het spel via crowdfundingwebsite Gamefound bestellen en dit is gelijk de enige manier om het spel in handen te krijgen.  

 

Kort speloverzicht
Clash: D-day is een een abstract strategisch spel dat je wint door jouw missie te voltooien. Doorgaans komt dit erop neer dat je 3 van de 6 straten moet veroveren. Het enorme speelbord dat tussen de spelers in ligt bevat 6 van deze straten die de Nazi’s en de Geallieerden verbindt. Beide partijen ontvangen 25 speelstukken die hun leger vormen. Dit zijn jouw ‘units’ en zij verdeeld over 3 klasses: Infanterie, voertuigen en mijnen. Spelers plaatsen in beurten hun op tegels gedrukte eenheden die verschillen van grootte op het speelbord. Wanneer deze elkaar tegenkomen heb je een CLASH.  Vanuit het perspectief van de speler die deze clash veroorzaakte ga je nu de resultaten van dit gevecht behandelen volgens het ‘steen-papier-schaar’ principe. Tanks winnen van Infanterie (soldaten te voet), Mijnen winnen van Tanks en de Soldaten winnen van Mijnen. Plaatst speler A bijvoorbeeld een tank op het speelbord die een clash veroorzaakt met een Infanterie van Speler B worden alle aangesloten Infanterie eenheden verslagen. De clash stopt (in dit voorbeeld) zodra je een vijandelijke Mijn of Tank tegenkomt. Het belangrijkste resultaat hiervan is dat de weg vrij wordt gemaakt om verder op te trekken naar de vijandige zijde. Bereikt een speelstuk de overkant dan is deze straat veroverd en dit geldt voor gehele duur van het spel. De eerste speler die zijn missie weet te voltooien wint Clash: D-Day. 

Onze mening
Clash D-Day bouwt op een beproefd concept. We kunnen het namelijk moeilijk hebben over deze uitgave zonder zijn voorganger Clash of the Ardennes te vermelden.  Ook dat spel kwam uit via crowdfunding en beide spellen verschillen weinig van elkaar. Is dit erg? Nee totaal niet want spelontwerper Elwin Klappe is hier volledig open over. Wij zien het juist als iets positiefs  omdat de maker met dit tweede project precies kan laten zien wat je als consument krijgt. Na zijn eerste project veranderde er namelijk nog veel aan het uiterlijk van het finale project tijdens de productiefase. Nu ontvingen we een prototype dat vrijwel gelijk zal zijn aan de definitieve versie.   

Het speelbord is fors en het daarop afgebeelde Omaha Beach heeft fijn artwork dat gelijk je aandacht trekt. De gameplay vonden we bij onze vorige review al goed en die mening is onveranderd gebleven. Net zoals bij andere abstracte spellen zijn ook de basisregels  van Clash eenvoudig maar de mogelijkheden en strategieën talrijk. Je kan met een soort blitzkrieg proberen de overkant te bereiken en dit gaat het snelste met je tanks. Je maakt jezelf alleen enorm kwetsbaar als je teveel van dezelfde eenheden achter elkaar plaatst. Daarnaast ben je eenheden die je gebruikt om een straat te veroveren voor de rest van het spel kwijt. Je moet dus verstandig omgaan met jouw troepen en dit zijn de soort overwegingen die ons aanspreken.  

Clash D-Day is reuze interessant voor liefhebbers van abstracte spellen en waardeer je spellen zoals Schaak, Volto, Quarto dan zal deze je zeker bekoren. Het sterk aanwezige thema hebben en prachtige componenten die de Clash spellen bevatten zijn eens 2 dikke pluspunten. Wel hadden wij als backers van de eerste uitgave iets meer vernieuwing in de gameplay gewaardeerd.  

– Koop Clash D-Day als jij liefhebber bent van strategische abstracte spellen 
– Vermijd Clash wanneer jouw hart niet sneller gaat kloppen van spellen met een oorlogsthema

Reviewexemplaar