CELESTIA

CELESTIA

Review door Willeke van de @wil.speelt.een.spelletje

2-6 spelers ~ 30 minuten ~ 8+ jaar

Uitgegeven door @whitegoblingames

In Celestia kruip je in de huid van één van de avonturiers die, net als Gulliver, op zoek gaan naar de hemelse steden. Stap in het luchtvaartuig en vaar mee, op zoek naar de verborgen schatten!

Als speler probeer je tussenlandingen te maken in één van de 9 hemelse steden. Deze zijn oplopend in waarde en steeds moeilijker te bereiken. Naast elke stad liggen gedekte schatkaarten die je mag pakken wanneer je daar uitstapt. De speler die als eerste 50 VP heeft weten te verzamelen is de winnaar. Om de beurt wordt een speler de kapitein van het luchtvaartuig met als doel om de overige spelers zo ver mogelijk mee te laten reizen. Alleen zal de kapitein onderweg de nodige uitdagingen moeten trotseren.

Een etappe:
🔸 De kapitein rolt het aantal dobbelstenen die op de eerstvolgende stad staan aangegeven. Deze geven de uitdagingen weer
🔸Elke speler schat in of de kapitein over de juiste uitrusting (kaarten) bezit om de uitdagingen te trotseren. Enkel de spelers die denken dat dit gaat lukken blijven in het luchtvaartuig zitten. Anders stap je uit, pak je een schatkaart
🔸 De kapitein speelt de benodigde kaarten
🔸Het luchtvaartuig verplaatst naar de eerstvolgende stad
🔸De volgende speler wordt kapitein

Als de kapitein de uitdagingen níet weet te trotseren, gaat het luchtvaartuig met alle resterende inzittenden ten onder. Er zijn dan geen schatkaarten verdiend. De volgende beurt start dan weer helemaal onderaan.

Willekes mening
Deze uitbreiding is voor mij echt een aanwinst! De vele mogelijkheden in acties blijven aanwezig, maar door het Celestia is een snel familiespel, berust op push-your-luck en bluffen. Het heeft prachtig, verfijnd artwork en het 3D vaartuig maakt de spelbeleving compleet! Wat mij betreft speelt het het leukste met 2+ spelers. De spelmechanismes komen dan het beste uit de verf. Goed te doen met kinderen vanaf 8 jaar en vooral leuk om tussendoor te spelen of aan het eind van je spelavond. Wat ook super handig is, is dat er extra materiaal in de doos zit voor het 3D vaartuig. Zou er iets kapot gaan, heb je een reserve onderdeel in de doos zitten.

Het luchtschip