Cascadia

Cascadia

Review door Colin van de @spelbrekers

Na het daverende succes van Calico komt uitgever @flatoutgames met de hulp van auteur @randy_flynn met een nieuw tegellegspel: Cascadia.

In Cascadia bouwen spelers ieder hun eigen natuurreservaat waarbij oog is voor elk dier en gebied. Bergen, meren, weides, zandvlaktes en bossen wil je namelijk zo groot mogelijk maken terwijl elk dier in Cascadia zijn eigen wensen heeft. Beren willen in paren, edelherten in rijen, zalmen in rivieren, adelaars alleen en vossen omringd door andere diersoorten. Tijdens elke beurt kiezen spelers een combinatie van een tegel met een dierenfiche die ergens in hun natuurgebied moet worden geplaatst.

Tegels worden aan elkaar geplaatst om gebieden zo groot mogelijk te maken

Wat vinden we leuk?
– Alhoewel de regels simpel zijn zorgt elke keuze voor wat flink denkwerk waarbij de hersenen worden gekraakt. Toch voelt Cascadia als een enorm rustgevend spel wat gestroomlijnd voelt.
– Het artwork is prachtig waardoor het zien van het groeien van de persoonlijke gebieden van elke speler een mooi gezicht is.
– Elk dier heeft zijn eigen regels maar ook 4 verschillende variaties op die regels waardoor er elk spel een nieuwe combinatie mogelijk is, dit zorgt voor een enorme herspeelbaarheid.
– Cascadia is ook solo te spelen met scenarios en challenges in het regelboek.
– Het spel is een prachtig instapspel waarbij de hele familie kan aansluiten.

Elk potje scorende de verschillende dieren net iets anders

Wat vinden we wat minder?
– Het spel speelt met hogere spelersaantallen beter, met 2 spelers is er net te weinig wisseling van kaarten in de internationale musea. Dit kan je oplossen met een huisregel door na elke ronde 1 museum nieuwe kaarten te geven.
– De vos voelt in onze spelletjes als minst interessant waardoor wij deze vaak laten liggen. De rest van de dieren zijn net wat sterker.

Cascadia is binnen een aantal potjes één van onze favoriete spellen van 2021 geworden en haalt qua aantal potjes langzaamaan onze huidige topper Wingspan in. Wij vinden het een fantastisch spel voor iedereen met simpele regels, genoeg uitdaging voor de expertspelers en prachtig artwork, wat wil men nog meer?