Brazil: Imperial

Brazil: Imperial

Review door Tijmen

👥 1-4 (12+) ⚙️ Contracten, Resource management, ⏳100 minuten 

Nu bekend is dat Brazilië een ontzettend vruchtbaar land is vol rijkdommen willen vele volkeren het land koloniseren. Onder leiding van verschillende monarchen die worden bestuurd door de spelers proberen zij het meest welvarende keizerrijk ooit te worden. Brazil Imperial is een bordspel voor maximaal 4 personen en duurt ongeveer 90 minuten.

 

Het spelersbord met links de Monarch

Kort speloverzicht
Om een spel te starten blader je naar het einde van het regelboek. Hier staan instructies hoe je het speelveld gaat samenstellen met tegels van verschillende grote op basis van het aantal spelers en de kans op conflict. Op dit speelveld krijgt iedereen een hoofdstad toegewezen van waaruit jij jouw keizerrijk gaat uitbreiden. Dit doe je allemaal in de rol van ‘monarch’. Deze monarchen zijn bekende en minder bekende historische figuren zoals Napoleon en Maurits van Nassau.  Elk leider heeft een unieke eigenschap en wanneer de spelersborden en de doelkaarten verdeeld zijn start het spel met de startspeler. Op het spelersbord kies je 1 van de 7 acties zoals het rekruteren van soldaten of het bouwen van gebouwen. De doelkaarten beslaan de 3 eeuwen die je in het spel doorloopt en benoemen de unieke doelen die de spelers moeten halen. Erg belangrijk in het spel is het verkrijgen en zo efficiënt mogelijk gebruiken van grondstoffen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een gebouw mee te bouwen die je vervolgens op het gezamenlijke speelveld legt.  Met elk gebouw dat je bouwt produceer je nieuwe grondstoffen, breid jij je imperium uit en baan jij een weg door de Braziliaanse jungle. Het land is alleen niet groot genoeg voor iedereen. Bereik je de grenzen van een ander keizerrijk dan heb je de keus: genoegen nemen met wat je hebt, of, een oorlog starten.

Brazil eindigt wanneer 1 van de spelers zijn derde doelkaart voltooid. De ronde wordt afgemaakt, de punten geteld en de speler met de meeste punten is de machtigste monarch.

 

Het speelveld en de gebouwen die je kan plaatsen bestaan uit zeshoekige tegels

Onze mening
Met Brazil Imperial brengt Geronimo Games een prachtige doos vol met mooie, kleurrijke componenten op de markt. Wij vinden het artwork en de houten speelstukken die verschillen per spelerskleur, erg gaaf. Het thema van kolonisatie ligt, vooral tegenwoordig, heel gevoelig maar hier storen wij ons niet aan. Deels komt dit omdat je geen echte historische scenario’s aan het naspelen bent. Tenzij Napoleon toch wel het Franse rijk in Zuid-Amerika heeft proberen uit te breiden natuurlijk.

Het spel zelf is een aaneenschakeling van vlotte beurten waarin spelers om en om acties uitvoeren. Belangrijk is het daarbij dat je zo efficiënt mogelijk werkt. Een beurt extra nodig hebben om een gebouw op het speelveld te plaatsen lijkt weinig, maar kan je zomaar erg duur komen te staan op het einde. Het uitbreiden van je rijk wekt voldoening en de ontwikkeling van het gezamenlijke speelveld is een lust voor het oog. De gebouwen die je bouwt komen in de vorm van dubbelzijdige tegels. Eenmaal geplaatst kunnen ze nog gedraaid worden wat voor ons origineel aanvoelde en veel tactische mogelijkheden geeft.

Brazil Imperial vinden wij geen ingewikkeld spel. Ja er zijn best wat regels en sommige details leer je misschien pas in het tweede of derde potje maar het wordt nooit moeilijk. Hoewel het rekruteren van een leger een belangrijk onderdeel is, hebben wij gemerkt dat gevechten niet vaak voorkomen. Dit bordspel draait namelijk veel meer om het zo snel mogelijk ontwikkelen van je rijk en het behalen van je doelkaarten. Het is daarom in essentie misschien wel een racegame. Houd er namelijk rekening mee dat het spel geen vast aantal rondes duurt. Zodra een speler zijn derde doelkaart voltooid eindigt het spel vrijwel direct. Dit kan dus zomaar een vroegtijdig einde van jouw snode kolonisatie plannetjes betekenen.

Het is niet dat Brazil Imperial direct onze top 5 binnenvliegt maar hij heeft iets waardoor wij er enorm veel plezier aan beleven. Wij zijn geen ervaren spelers in het genre van spellen waar je ontdekt, uitbreidt, en gaat vechten maar dit is een toegankelijk spel dat maar op tafel blijft komen. Wel kunnen we ons voorstellen dat ervaren (4X)spelers deze titel iets te licht vinden.

  • Koop Brazil Imperial als jij je neus wil steken in een spel waar je ontdekt, uitbreidt, en vecht, dat toegankelijk is en vlotte acties en een sterk thema heeft
  • koop Brazil Imperial niet als je al afhaakt bij het thema

Reviewexemplaar

Schilderijen zijn een belangrijke manier om punten en doelen te halen