300: Earth & Water – review

300: Earth & Water – review

Review door Tijmen

👥2⏳30-40 ⚙️ kaartacties, point to point movement

Iedereen kent de verhalen van oorlogen in het oude Griekenland. Ze spreken enorm tot de verbeelding en komen nu tot leven in dit tactische bordspel voor 2 personen. In maximaal 5 ronden proberen de Perzen de Grieken over land en over zee te verslaan.

Het speelbord van het spel. De blokjes zijn de legers en de schijfjes de vloten

Kort speloverzicht
In 492 voor Christus besluiten de Perzen tot het binnenvallen van Griekenland. Dit doen ze met hun vloten en met hun legers. De Perzen hebben een groter leger maar de Griekse soldaten zijn beter getraind. Het doel is om na vijf ronden (expedities) de meeste punten te hebben of het spel direct te beëindigen door het bezetten van de twee belangrijkste steden van je tegenstander.  

Elke ronde begint met spenderen van je oorlogsbudget. De speler die het Perzische leger vertegenwoordigd doet dit altijd als eerste aangezien hij de aanvallende partij is.  Je kan actiekaarten kopen, vloten en grondlegers. De actiekaarten hebben een boven- en onderkant. Beide partijen maken gebruik van dezelfde stapel met kaarten en hierop staat voor beide legers 1 actie gedrukt. Door het kopen van vloten en grondlegers versterken de spelers hun militaire slagkracht. Als de speler die als Griekenland zijn verdedigende stellingen heeft ingenomen begint de volgende fase. Er kunnen nu actiekaarten worden gespeeld en troepen worden verplaatst. Wanneer de legers elkaar in een stad treffen is het knokken geblazen. Door het gooien van dobbelstenen wordt nu bepaald wie de slag wint. Interessant is het feit dat de Perzen niet hoger kunnen scoren dan 4 ogen. De Grieken kunnen wel ‘gewoon’ de waardes 5 & 6 gooien omdat hun soldaten beter zijn getraind. Is er een winnaar bekend dan bezet hij de stad waar om gevochten werd. Zijn alle kaarten gespeeld dan eindigt de ronde en start er een nieuwe expeditie.  

In de eerste fase van een ronde versterk jij je met deze items
om te bepalen wie een gevecht wint wordt er met dobbelstenen geworpen

Onze mening
300 Earth and Water komt in verassend kleine verpakking met een mooie magnetische sluiting. Het speelbord heeft weinig poespas en is daardoor lekker overzichtelijk. Dat hierop ook de kosten zijn aangegeven van alles dat je aan het begin van een ronde kan kopen is erg handig. De dobbelstenen en de blokjes en schijfjes die je troepen voorstellen zijn wat saai en het geheel oogt daardoor niet spectaculair. Maar wat geeft het in een spel dat volledig draait om tactiek. Niet veel want wanneer een potje is begonnen ben je alleen nog maar bezig je legers zo slim mogelijk in te zetten. Het spel heeft een duidelijke leercurve. Dit komt onder andere door de actiekaarten. Deze stapel is beperkt en het juist timen van je acties is essentieel. Daarnaast geeft het je ook de informatie van de acties die je tegenstander niet kan doen. 300 Earth and water is een aanrader voor liefhebbers van tactische spellen met heel veel interactie.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

Op de actiekaarten staan speciale acties beschreven. Gebruik ze verstandig!