Roam

Roam

Review door Tijmen

Kom met me mee. Mee naar de Wereld van Arzium waar we bizarre karakters, onverklaarbare wonderen en de meest kleurrijke personages vinden. Jouw hulp is nodig want een vreemde stof in de lucht heeft de bewoners versuft en wij moeten ze zoeken en wakker maken. Roam is een tactisch kaartspel voor 2-4 spelers en duurt ongeveer een halfuurtje.  

Zo ziet een opgezet spel eruit.

Kort speloverzicht
Elke speler ontvangt 3 startkaarten in zijn kleur en bijbehorende reisstenen. Deze startkaarten vormen de verschillende karakters uit je zoekteam en hebben elk hun eigen patroon. Dit patroon verteld je hoe je straks reisstenen mag plaatsen en de oriëntatie waarin je dit mag doen. 
Nu worden er 6 speelkaarten in het midden van de tafel geplaatst met de ‘landzijde’ naar boven. Elke kaart heeft een raster met 6 vakken. In deze vakken mag je nu je reisstenen gaan plaatsen in het patroon van 1 van je bruikbare karakters. Liggen er 6 reisstenen op een kaart dan wordt er gekeken welke speler de meeste stenen op deze kaart heeft geplaatst. De kaart wordt omgedraaid naar de karakterzijde van de kaart. Het karakter is gevonden en hij sluit zich aan bij deze speler. Ook dit nieuwe karakter heeft een eigen patroon dus je zoekteam wordt steeds sterker.  Er wordt een nieuwe kaart met landzijde naar boven geplaatst en de laatste ronde gaat in zodra een speler 10 karakters heeft gevonden. Elke kaart is punten waard dus die worden geteld en de speler met de meeste punten wint het spel.

Onderaan de karakterkaarten staat het patroon die je met je zoekstenen mag leggen
De zoekstenen zien er zo uit en plaats je op 1 van 6 vakken van een landkaart

Mening
De wereld Arzium die we in Roam betreden is prachtig. De tekeningen van de karakters in de zachte kleuren vind ik erg mooi en zijn een reden op zich om dit spel op tafel te leggen. Gebruik vooral de meegeleverde artefacttegels want die zorgen voor extra interactie. Aan dit soort tactische spellen beleef ik erg veel plezier en voor Roam geldt hetzelfde. Ik maak me echter wel wat zorgen om de herspeelbaarheid. Na de eerste paar potjes valt er namelijk weinig meer te ontdekken en ook spelen wij geen meerdere potjes achtereen. Het spel profiteert zeker als het met drie of vier personen wordt gespeeld. Als 2-speler spel vind ik het echt een stukje minder. Dankzij de eenvoudige regels is Roam echter wel extreem toegankelijk en met iedereen te spelen. Het is een heel ontspannend spel voor die avonden waarop je zin heb in een licht verteerbaar spel.

Reviewexemplaar vriendelijk beschikbaar gesteld door White Goblin Games.

Geinteresseerd geraakt? Koop het hier bij White Goblin Games

Als er 6 zoekstenen op een landkaart liggen wint de speler met de meerderheid het karakter die gedraaid wordt
Elk gevonden karakter geeft je een nieuw patroon om te gebruiken.
De artifacttegels worden als losse module meegeleverd. Een essentieel onderdeel van het spel vinden wij