Ettana

Ettana

Review door Colin van de @spelbrekers

Ettana is een abstract puzzelspel met een Indiaas tintje. In het spel trekken de spelers in de rol van Indiase wevers die proberen op een gezamenlijk bord zo veel mogelijk kleurrijke patronen te weven.

Elke beurt gooit de actieve speler met 2 dobbelstenen. De dobbelsteen met het cijfer bepaalt hoeveel stappen je mag verplaatsen of op welk cijfer op het bord je jouw pion mag plaatsen. De dobbelsteen met de kleur bepaalt hoeveel actietokens je krijgt, het aantal schijfjes met de overeenkomende kleur die om jouw pion heen staan bepalen hoeveel je van die tokens krijgt. Deze tokens kun je vervolgens inleveren om bepaalde acties te doen. Naast het verplaatsen mag een speler ook 2 kleurenschijfjes aangrenzend aan zijn pion omwisselen. Op deze manier proberen spelers zo snel mogelijk het patroon wat op hun ontwerpkaart staat neer te leggen op het bord.


Op elke ontwerpkaart staat een patroon waarin een aantal kleuren zijn afgebeeld. De speler mag tijdens zijn beurt deze ontwerpkaart tonen wanneer hij het afgebeelde patroon op het bord heeft weten te vormen. Daarbij is het van belang dat alleen het aantal verschillende kleuren overeenkomt met het ontwerp en dat het patroon identiek is met die op de kaart. Voor voltooide ontwerpen krijgen spelers “annas” oftewel overwinningspunten. De speler die als eerste 8 “annas” heeft verkregen, wint het spel.

Ettana is een mooi en simpel vormgegeven spel. Het puzzelen van verschillende patronen is een origineel idee, en doordat het op een gezamenlijk bord plaatsvindt kunnen je medespelers je behoorlijk tegenwerken. De geluksfactor is soms wat hoog doordat het begin van jouw beurt wordt bepaald door het gooien van de dobbelstenen, echter kan je door actietokens in te leveren, te stelen, of actiekaarten te gebruiken snel aan nieuwe mogelijkheden komen die je verder kunnen helpen in het spel. De patronen zijn afwisselend in moeilijkheid en overwinningspunten, en ook het race mechanisme waarbij spelers proberen zo snel mogelijk 8 punten te verzamelen houdt het spel spannend tot het einde.

Ettana komt binnenkort als kickstarter beschikbaar